Het woeste boek van Wolf en Hond

aanrader Coverafbeelding van: Het woeste boek van Wolf en Hond

Trefwoord(en)
dieren
vriendschap
samen
sprookjes

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Sylvia Vanden Heede kan als geen ander verhalen schrijven die boeien en je meeslepen in een allereenvoudigst taalgebruik. Dat heeft ze al uitgebreid bewezen met de vele ‘Vos en Haas’-boeken.
Haar drie boeken over Wolf en Hond zijn daar een rijke aanvulling op.
‘Wolf en Hond’ (uitg 2009) werd bekroond met een Vlag en Wimpel in 2010. Daarna volgden ‘Wolf, Hond en Kat’ (uitg 2010) en ‘Hond bijt Wolf’ (uitg 2012).
Deze drie boeken zijn nu netjes gebundeld tot dit ‘woeste boek’. Een dikke kanjer vol plezier en lepe streken van dieren die elkaar voortdurend bekampen maar elkaar niet kunnen missen.
Wolf is de neef van Hond. Wolf is wild en Hond is tam. Hond is slim, Wolf niet. Maar hij is wel erg sluw… Genoeg stof voor spannende verhalen vol knipogen en een stevige, warme vriendschap.
In het tweede boek zorgt een derde personage voor de nodige conflicten. De wilde Kat, die in het bos van Wolf is komen wonen, plaagt hem voortdurend. Wolf is bang voor de kat. Hond echter niet. Maar de kat wel van Hond. Als Wolf ziek is, gaat Hond hem bezoeken met een mand vol lekkers. Maar hoe verdrijft hij Kat uit het bos?
In het derde boek probeert Hond een lekker groot bot te verstoppen, maar dat is niet zo gemakkelijk. Wolf is bang voor de baas van Hond. Die baas heeft een verrassing voor Hond: een pup. Dat loopt niet van een leien dakje. Hond geeft hem mee met Wolf naar het bos, maar krijgt er snel spijt van. Maar Wolf heeft er ondertussen andere plannen mee …
De personages zijn duidelijk en herkenbaar neergezet. Hun samenzijn levert voortdurend conflicten op die spannend zijn om (voor) te lezen. Grappig hoe hun stoer gedrag vaak haaks staat op hun zachte karakter.
Het technisch leesniveau groeit ongemerkt van 1 naar 3. Ideaal dus om mee op te groeien of om samen te lezen, elk een stuk of een hoofdstuk. De vele taalspelletjes, het rijmen, de knipogen naar bekende sprookjes, de nodige ironie, de spannende wendingen, …, Vanden Heede weet het allemaal te combineren tot een niet te missen bundel heerlijk (voor)leesplezier.
De illustraties van Tolman kloppen hier perfect bij. De vele kleine en paginagrote aquaralschilderijtjes met luchtige inktlijnen, tussendoor of op de schutbladen tussen hoofdstukken in, verluchten op een meesterlijke wijze de verhalen. Zij vat al even juist de verschillende karakters van de dieren in expressieve uitdrukkingen en houdingen. De speelsheid van de prenten is een plezier om naar te kijken.
Een ‘dikke’ aanrader!

Eric Vanthillo - december 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Sylvia Vanden Heede

Illustrator
Marije Tolman   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2013

ISBN
9789401409308

Aantal pagina's
344

Prijs
€19,99