Het wilde dierenorkest

Coverafbeelding van: Het wilde dierenorkest

Trefwoord(en)
dieren
orkest
muziek
humor
levensles

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Dan Brown, bekend van o.a. de internationale bestseller ‘De Da Vinci Code’, speelde en schreef muziek al van zeer jonge leeftijd. Zo getuigt een foto en een slotwoord achteraan in dit fantasierijke prentenboek. Daarin pleit hij voor de helende kracht van muziek maar even goed voor het plezier pur sang dat muziek je aanreikt.
Hij heeft voor dit werk de teksten geschreven én de muziek gecomponeerd.
De intro wordt gegeven door Maestro Muis, de dirigent van het orkest. Hij nodigt de lezer (en luisteraar) uit om mee te gaan op avontuur doorheen de muziek waarin wijze levenslessen en geheime plannen verstopt zitten.
De woudvogels openen met een ware vogelherrie waarin elk vogeltje zijn eigen lied zingt. Ook al lijkt het leven soms een rommeltje, overal is er wel iets moois te vinden.
Daarna springen kangoeroes over sloten, recht en in bogen, laag en hoog. Het is duidelijk dat ieder zijn eigen talent waard is. De katten springen vrolijk in het rond en maken duidelijk dat vallen geen probleem is. Het hoort bij het leven en het beste is om meteen weer recht te krabbelen en verder te gaan. De kwakende kikkers zorgen ervoor dat diversiteit heel wat schoonheid kan creëren. En de dansende zwijnen mogen dan wel op griezels lijken, van binnen verbergen ze heel wat liefde en speelsheid… Zo gaat het verder, dier na dier, levensles na levensles. Tot uiteindelijk het gehele orkest een wonderlijke symfonie speelt.
De kleurrijke paginagrote prenten vol fantasie trekken je aandacht. Er valt heel wat op te ontdekken. Batori vertelt met haar tekenkunst verhalen vol sfeer en weet dat te combineren met een hilarische humor.
De korte teksten op rijm zijn ritmisch en laten zich lekker voorlezen. Ze leiden telkens tot een wijze levensles die aanleiding geeft tot gesprek.
Naast dit alles is dit een boeiend muzikaal werk, dat je ontdekt als je de QR-code scant. Die voert je naar wildsymphony.com, waarvan je de gratis app kan downloaden om de muziek te beluisteren, uitgevoerd door het Zagreb Festival Orchestra onder leiding van Miran Vaupotić. Deel na deel, dier na dier, hoor je klassieke muziek vol expressie die sterk appelleert aan je auditieve verbeelding. Elk muzikaal deel is kort – tussen 01:30 en 02:00 minuten – waardoor de spanningsboog voor het jonge doelpubliek telkens perfect haalbaar is. Bijzonder boeiend om het voorlezen en het bekijken van de prenten te laten begeleiden door deze stukken muziek.
Een origineel werk dat bij iedereen – jong en oud – ongetwijfeld in de smaak zal vallen.

Eric Vanthillo - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Dan Brown   

Illustrator
Susan Batori   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2020

ISBN
9789024590872

Aantal pagina's
50

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Wild Symphony

Vertaler(s)
Erik Bindervoet
Robbert-Jan Henkes


Componist
Dan Brown