Het werkstuk

Eva heeft elf tenen. Een eigenschap die ze deelt met haar onbekende vader. Haar beroemde moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva op school een werkstuk moet maken, kiest ze voor ‘biologische vaders’ als onderwerp.
Hoe meer ze zich erin verdiept, hoe meer ze haar vader wil ontmoeten. Maar die blijkt waarschijnlijk in Suriname te wonen. Ze schakelt stiekem de hulp in van een televisieprogramma. Het wordt een onwaarschijnlijke zoektocht.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Eva, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Eva naar de gebeurtenissen. Hoe ze zich voelt, wat ze denkt, ervaart en onderneemt. Ze wordt geschetst als een erg zelfstandige en ondernemende jongere. Maar evengoed is ze onzeker en twijfelt ze heel dikwijls erg of ze wel de juiste dingen doet en zegt. Ze heeft een bepaald beeld van haar vader en ze wil nagaan of dat wel klopt. Heel mooi en herkenbaar beschreven zijn haar gevoelens van angst en twijfel, maar evengoed van warmte en vriendschap.
Ze heeft bijzonder veel aan haar beste vriend Luuk die ze volledig vertrouwt en waarop ze altijd kan rekenen. Maar evengoed hebben ze een keer ruzie. Waarbij ze ervaren dat ze die moeten oplossen vooraleer ze verder kunnen. Heel herkenbaar en levensecht beschreven.
Ze ontmoet een groot aantal mensen die haar allemaal stukje bij beetje verder helpen.
Haar avontuur in Suriname en de jungle voegen een bijna magisch tintje toe aan het verhaal. Het is bevreemdend, de mensen reageren heel anders dan in Nederland. Ze geloven er in bijzondere gaven en geesten en al deze elementen heeft de auteur erg knap verweven in het verhaal.
Ook de – soms grappige – stukjes van Eva’s werkstuk zijn in het verhaal opgenomen en verrijken het geheel nog meer.
Het verhaal leest erg vlot door de korte hoofdstukken en de gebeurtenissen die zich snel opvolgen. Maar het blijft wel een hele kluif om te lezen, met z’n 388 pagina’s.
Het boek werd bekroond met een Zilveren Griffel 2020.
Een aanrader.

Pol Van Damme - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Simon van der Geest   

Illustrator
Karst-Janneke Rogaar   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2019

ISBN
9789021414867

Aantal pagina's
388

Prijs
€15,99