Het weerjongetje

Coverafbeelding van: Het weerjongetje

Trefwoord(en)
vriendschap
weer
anders zijn
jezelf zijn

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Op een grijze, druilerige dag midden in de lente werd een jongetje geboren. Een niet zo gewoon jongetje, want als hij weende begon het buiten te regenen. Als hij blij was scheen de zon en als hij verdrietig was huilden de wolken mee. Als hij boos was donderde en bliksemde het en als hij moest niezen zetten de bomen en de mensen zich schrap. Iedereen noemde hem ‘het Weerjongetje’ en hij werd een beroemdheid over de hele wereld. Dat was echter niet leuk, want iedereen had zijn wensen voor hem klaar. En het weerjongetje kon nooit voor iedereen goed doen. Zelfs zijn ouders moest hij teleurstellen. Toen was de maat vol en vertrok hij naar een verre plek waar hij helemaal alleen kon zijn. Weg van alle wensen en bemoeienissen.Vanaf toen kwam de temperatuur nergens meer boven nul en werd alles bedolven door sneeuw en ijs. Tot groot plezier van het jongetje dat hier juist heel blij mee was. Hij schaatste erop los, dag en nacht, verder en verder, tot hij het Weerjongetje ontmoette …
Dit fantasierijke, allegorische verhaal rondom ‘het weer’ is een uiterst origineel gegeven. Maar de auteur nam iets te veel noten op zijn zang. Zijn uitgebreide tekst verliest spankracht en de vele verkleinwoorden en onnodige adjectieven maken het geheel te omslachtig. Het verhaal had zeker gewonnen bij strenge schrappingen en een zuivere basis. Natuurlijk zal de creatieve voorlezer hier met gemak een mouw aanpassen.
De prenten compenseren dit ruimschoots. Prachtig hoe Devos een wereld tekent en schildert waarin sferen en emoties wisselen en omslaan al naargelang het gemoed van het hoofdpersonage. Met veel nuances schetst hij met fragiele lijnen composities die de realiteit overstijgen en aldus perfect samengaan met hoe het Weerjongetje de wereld naar zijn hand zet. Het kleine knulletje oogt hoogst teder en aandoenlijk, wat het medeleven verhoogt. En mooi hoe uiteindelijk een feest van kleuren overwint.
Een uitbundig feest voor oog en hart!

Eric Vanthillo - februari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Pimm van Hest   

Illustrator
Kristof Devos   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2014

ISBN
9789044822502

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95