Het vuur in mij

Ava is in een huisbrand haar ouders, haar beste vriendin en haar lichaam kwijtgeraakt. Hoe bouw je na zo’n gebeurtenis je leven weer op? Als onderdeel van haar herstel moet ze opnieuw naar school. Gelukkig ontmoet ze daar Piper, die zelf ook een brand heeft overleefd. De vrolijke en vooral brutale Piper slaagt erin Ava door de helse dagen op school te sleuren. Al lijkt Piper na een tijdje minder onaantastbaar.

Er zullen vast nog wel Young Adult boeken zijn die gaan over jongeren die moeten leren leven met brandwonden. Maar heel veel zijn het er toch niet. En vermoedelijk steekt Het vuur in mij toch boven de anderen uit. Stewart slaagt erin om Ava die rouwt om haar ouders, haar nichtje en beste vriendin, haar lichaam en haar vroegere leven toch met de nodige humor neer te zetten. Ze gaat niet voorbij aan de verschrikkelijke gebeurtenissen maar geeft Ava toch een sprankeltje dat haar tot een erg aangenaam personage maakt. Misschien juist omwille van de sympathie die je als lezer vanaf de eerste pagina voelt voor Ava, steekt haar verdriet dan ook als een dolk in je hart. Ondanks de humor, de fijne personages en de typische tienerproblemen die langskomen, is Het vuur in mij toch een boek dat ontzettend aangrijpt. Je denkt na over hoe het zou zijn om van de ene dag op de andere de belangrijkste mensen in je leven te verliezen, hoe je de middelbare school (en de rest van je leven) overleeft als je er anders dan anderen uitziet (wat is onze maatschappij toch gefocust op uiterlijkheden) en vooral hoe je er na dit alles de moed in kan houden en wat er gebeurt als je dat niet kan. Geloof mij, je houdt het niet droog.
Het vuur in mij is een aanrader die je doet nadenken over hoe je zelf staat tegenover je dierbaren, hoe belangrijk je uiterlijkheden vindt maar vooral dat je nooit mag vergeten dat iedereen zijn eigen verhaal heeft.

Mathilde Lemm - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Erin Stewart

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2019

ISBN
9789025770778

Aantal pagina's
377

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Scars Like Wings

Vertaler(s)
Elise Kuip