Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld

Coverafbeelding van: Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld

Trefwoord(en)
kunst

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Na een inleiding wordt over twintig schilders en enkele van hun werken informatie verstrekt. Er wordt telkens vertrokken vanuit één schilderij waaruit enkele details worden belicht. Een verhalend stukje geeft achtergrondinformatie over het tot stand komen van het schilderij en over de schilder zelf. Daarnaast wordt het schilderij vergeleken met enkele andere werken van de schilder. Het portret van de schilder staat ook telkens bij de informatie en in een andere letter zijn enkele weetjes over de schilder opgenomen. In twee gekleurde tekstblokjes vindt de lezer/kijker enkele URL’s waar meer te vinden is, alsook een idee om zelf uit te proberen. Achteraan is van elke schilder een korte levensloop opgenomen. Een opsomming van de musea, een woordenlijst en een beeldverantwoording sluiten het boek af.

De titel van het boek is enigszins misleidend omdat het niet de ‘beroemdste’ schilderijen beschrijft, maar wel ‘beroemde’, een kleine nuance maar wel een belangrijk verschil. Deels klopt de titel wel omdat er een verhaal wordt verteld over de schilder en het schilderij waarin de sfeer van het gebeuren wordt verhaald en dit verduidelijkend is voor de lezer. Door het lezen van het verhaal gaat de lezer het schilderij aandachtiger bekijken. Ook de uitgelichte details zorgen voor een beter beeld van het geheel. Afbeeldingen van schilderijen geven nooit helemaal correct het origineel weer, waardoor sommige details moeilijk zichtbaar zijn of de kleuren niet helemaal hetzelfde zijn.
De besproken schilders worden chronologisch beschreven, beginnend met Jan Van Eyck in 1434 tot Paul Gauguin in 1897. Zodoende ziet de lezer/kijker ook de evolutie in de schilderkunst. Op één schilder na zijn het allemaal Europese kunstenaars die worden aangehaald.
De voorstellen die men geeft om zelf uit te proberen zijn bedoeld om de lezer/kijker meer inzicht te laten ondervinden over de manier van werken van de kunstenaar. Maar ze zijn niet allemaal gemakkelijk uit te voeren of vragen een grote inzet én tijd, wat niet altijd volgehouden zal worden. Daardoor verzwakt helaas de motivatie en de interesse.
Mooi verzorgde uitgave waarin jammer genoeg enkele redactionele fouten zijn achtergebleven. Toch zeker de moeite waard om met een open geest naar schilderijen te gaan kijken en het achterliggende doel beter proberen te vatten.

Pol Van Damme - mei 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Charlie Ayres

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047709039

Aantal pagina's
96

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Story of the Worlds Greatest Paintings

Vertaler(s)
Lydia Meeder