Het Van Gogh-mysterie

Een jongen zit in zijn eentje in een museum in Washington. Hij kan zich niets herinneren, niet wie hij is, hoe hij heet en waar hij vandaan komt. En waarom weet hij zoveel over kunst? Dan blijkt dat er gevaarlijke mensen achter hem aanzitten. Samen met het meisje Camille, de dochter van de pleegmoeder waar de jongen verblijft, gaat hij op zoek naar zijn verleden. Maar waar moet hij beginnen?

De auteur weet de lezer al dadelijk te boeien met de intrigerende proloog. Daarna start het verhaal met een hele reeks korte hoofdstukken die chronologisch de tijd volgen. Alles speelt zich af in een periode van slechts twee dagen. Enkel het eerste hoofdstuk speelt zich vroeger af.
Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld die de gebeurtenissen beschrijft vanuit het standpunt van verschillende personages. Het verhaal verspringt dus telkens snel van vertelstandpunt, wat in eerste instantie wel voor wat verwarring zorgt bij de lezer. Maar eenmaal in het verhaal wordt de lezer geboeid en blijft hij doorlezen. Er zijn wel enkele toevalligheden en de slechterik van dienst heeft ook bijzonder veel technische snufjes, meer dan de politie, om zijn prooi op te sporen en obstakels uit te schakelen.
Het verhaal is het eerste deel van de reeks ‘Kunstbende’ en bevat een spannend avonturenverhaal waarbij de lezer niet te diep mag nadenken of alles wel kan.
Het bijzondere aan het verhaal is dat er – bij passages waarin een kunstwerk wordt vermeld – regelmatig QR-codes in het boek voorkomen die de lezer via de scanning met zijn smartphone leiden naar bestaande kunstwerken waarover daar dan meer informatieve uitleg wordt gegeven.
Niet enkel spannende ontspanningslectuur dus, maar ook informatie over kunstwerken die interactief kan worden opgezocht.

Pol Van Damme - juni 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Deron Hicks   

Uitgeverij
De Fontein   


Reeks
Kunstbende

Jaartal
2022

ISBN
9789026159183

Aantal pagina's
318

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Van Gogh Deception

Vertaler(s)
Elsbeth Witt