Het uurwerkmysterie

Coverafbeelding van: Het uurwerkmysterie

Trefwoord(en)
zoektochten
avontuur
tijd
Londen
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Isaac beklimt samen met zijn vader de toren van Big Ben om de klok een uur terug te zetten. Maar plots is de vader van Isaac verdwenen. Isaac vindt enkel het zakhorloge van zijn vader, dat gebroken op de grond ligt. Isaac maakt kennis met Hattie, een ondernemend meisje dat hem op sleeptouw neemt om het mysterie rond de verdwijning op te lossen. Er volgen heel wat raadsels en vreemde ontmoetingen die het mysterie alleen maar groter maken. En niet enkel Isaacs vader maar heel Engeland is in gevaar.

Dit avonturenverhaal speelt zich af in en rond het Britste Parlement. De auteur maakt van de gelegenheid ook gebruik om de werking van het parlement in het verhaal te verweven. Nederlandstalige lezers die al wel eens beelden uit dat parlement hebben gezien, weten dat de Britten vasthouden aan traditionele en voor buitenstaanders soms vreemde gewoontes. In een nawoord bevestigt de auteur dat zijn verhaal wel fictie is, maar dat de werking van het parlement wel degelijk zo verloopt. Daardoor is de lezer weer wat slimmer geworden tijdens het lezen van dit spannende avontuur.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld. Meestal vanuit het standpunt van Isaac. Maar er zitten ook hoofdstukjes tussen die vanuit het standpunt van iemand helemaal anders worden verteld. Iemand die nauw betrokken is bij de verdwijning en snode plannen uitvoert voor nog iemand anders.
De personages worden realistisch beschreven en de dialogen zijn heel vlot. Hattie is een meisje dat van doorzetten weet en zich niet laat betuttelen. Terwijl Isaac eerder voorzichtig en veel minder sportief is.
Op zich is de plot van het verhaal niet origineel, want er zijn meerdere spannende zoektochtverhalen. Zoals ‘Het reuzenradmysterie’, ‘Het Van Gogh mysterie’ en ‘De Rembrandtroof’ om er enkele te noemen. In dit verhaal draait het om klokken en de tijd. En die is niet zo eenvoudig. De auteur laat zijn personages uitleggen waarom de tijd zoveel invloed heeft op de mens en de dingen die gebeuren. Waardoor het verhaal een filosofisch tintje krijgt. Er wordt ook heel wat uitgelegd over klokken en de klok van Big Ben in het bijzonder.
Niet zomaar een avonturenverhaal dus maar eentje met stukjes echte informatie en dingen om over na te denken.
Beslist de moeite van het lezen waard.

Pol Van Damme - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Sam Sedgman   

Illustrator
Stephanie Shafer

Uitgeverij
Condor   


Jaartal
2024

ISBN
9789464530896

Aantal pagina's
276

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Clockwork Conspiracy

Vertaler(s)
Merel Leene