Het uitzonderlijke leven van Violetta Vonk

Coverafbeelding van: Het uitzonderlijke leven van Violetta Vonk

Trefwoord(en)
eenoudergezin
identiteit
vriendschap
buurt

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

De mama van Violetta heeft ooit gezegd dat Violetta een uitzonderlijk kind is. Maar wat er zo uitzonderlijk is heeft ze niet gezegd en dat kan ze ook niet meer want ze is vier jaar geleden overleden. Violetta probeert uit te vinden waarin ze zo uitzonderlijk zou kunnen zijn. Maar haar acties pakken niet goed uit. Haar klasvriendje J.T. heeft zo zijn eigen probleem. Hij moet heel erg tegen zijn zin meedoen aan de Mister Mini schoonheidswedstrijd. Hij denkt dat zijn ouders niet zijn echte ouders zijn. Er zijn namelijk geen foto’s van hem toen hij klein was. Enkel bij  Violetta kan hij zijn vermoedens verwoorden en zijn passie voor sterren en planeten laten blijken. Samen bedenken ze oplossingen voor hun problemen, maar niets lijkt te lukken.

De auteur weet zich bijzonder goed in te leven in de hoofden van de kinderen. Zowel Violetta als J.T. zijn levensecht beschreven. Beide kinderen zijn onzeker over wat er aan de hand is en wat de toekomst hen zal brengen. Ze durven ook niet in te gaan tegen de beslissingen van hun ouders, ook al zijn ze er helemaal niet mee akkoord. Als ze samen zijn, gaat hun fantasie met hen op de loop en worden hun problemen enkel groter en zwaarder te dragen. Ze hebben de indruk dat er niet naar hen wordt geluisterd en dat er dingen voor hen worden verzwegen. Pas als Violetta een erg drastische actie onderneemt, krijgen ze de aandacht die ze nodig hebben en worden de problemen uitgeklaard.
Hoewel er ernstige onderwerpen worden aangehaald, wordt het verhaal nooit zwaarmoedig, integendeel. De auteur gebruikt de nodige humor in de dialogen en de beschrijvingen.
De gebeurtenissen in de kleine doodlopende straat komen heel realistisch over en zullen zeker herkend worden door de beoogde leesgroep.
Een klein, gevoelig verhaal dat beslist kan aanspreken. De paginagrote zwart-wit illustraties passen goed bij het verhaal.

Pol Van Damme - oktober 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Hilde Vandermeeren   

Illustrator
Heleen Brulot   

Uitgeverij
Davidsfonds   


Jaartal
2013

ISBN
9789059084681

Aantal pagina's
84

Prijs
€15,95