Het touw en de waarheid

aanrader Coverafbeelding van: Het touw en de waarheid

Trefwoord(en)
eenzaam
zee
zoektochten

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Kyra woont eenzaam op een eilandje in het zuiden waar ze stoffen verft in duizend kleuren. Er is verder geen land te bekennen. Ylan woont op een rotseiland in het noorden. Hij zoekt er de waarheid, net als de andere monniken. Rondom het eiland zijn enkel kliffen en beukende golven.
Kyra wil op zoek naar gezelschap. Daarvoor zal ze haar eiland moeten verlaten. Ylan stelt zich vragen bij zijn zoektocht bij de monniken en vlucht de zee op. Allebei het onbekende tegemoet.

In dit tijdloos verhaal schetst de auteur een ongewone wereld waarin beide kinderen zich erg eenzaam voelen. Er is geen warmte of liefde in de wereld waarin ze leven. Vanwege dat gebrek besluiten ze om hun gekende omgeving te verlaten, een ongewisse toekomst tegemoet.
Met hun zoektocht komen er bij beiden herinneringen naar boven die ze vergeten waren en die hun verleden verduidelijken. Maar die hen ook met nieuwe vragen opzadelen. De gevaren die ze onderweg tegenkomen zouden kunnen staan voor het doorzettingsvermogen dat men moet hebben om zijn doel te bereiken.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Kyra en Ylan. Het zijn telkens korte hoofdstukken met al een kleinere illustratie, waarna een illustratie over een dubbele pagina volgt die de sfeer van het verhaal benadrukt. De illustraties bij Ylan zijn in het begin erg grijzig en koud. In grote tegenstelling tot de illustraties bij Kyra, die heel erg kleurrijk zijn.
De teksten lezen makkelijk maar zijn in een heel rijke taal geschreven die de beeldende sfeer nog meer benadrukken.
Een knap verhaal in mooie bewoordingen en prachtige illustraties dat filosofisch overkomt.
Een aanrader.

Pol Van Damme - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Marco Kunst   

Illustrator
Jeska Verstegen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2023

ISBN
9789047714934

Aantal pagina's
159

Prijs
€16,99