Het telboek van prins Hayo de Gelukkige

Coverafbeelding van: Het telboek van prins Hayo de Gelukkige

Trefwoord(en)
tellen
prinsen
jarig
fantasie
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Dat de tandem De Leeuw–van de Vendel werkt en telkens leidt tot mooie en verrassende prentenboeken, mochten we reeds eerder beleven met ‘Mijn fijne geluidenboekje’ en met ‘Dertien rennende hertjes’.
Deze keer is het niet minder. Integendeel! Dit bontgekleurde en vrolijke prentenboek is een feest voor oog en hart.
We volgen prins Hayo de Gelukkige van zijn eerste verjaardag tot zijn 10 jaar en 12 dagen. Op zijn eerste verjaardag kreeg hij 2 honden. 1 om tegenaan te slapen en 1 om onderdoor te kruipen. Er werd een film gemaakt, 2 beeldhouwers maakten elk een standbeeld en er werden ook 3 schilderijen gemaakt. Toen hij 2 werd kreeg hij 3 konijntjes. Die leefden vredig samen met de honden, en alle kinderen van Zuizelland kregen een vrije dag om te feesten. Toen hij 3 werd vond hij 4 lieveheersbeestjes. Moeder konijn was ondertussen verdwenen maar de honden om tegenaan te slapen waren er nog steeds. Toen hij 4 werd kreeg hij een koninklijk klimrek en 5 ganzen. De lieveheersbeestjes waren al lang weggevlogen en de 2 konijnen moesten verhuizen want zij aten alle planten op. En zo gaat het verhaal verder, verjaardag na verjaardag, geschenk na geschenk, gebeurtenis na gebeurtenis, getal na getal. Op zijn tiende wilde prins Hayo geen verjaardag meer en dus ook geen cadeaus. En zo gebeurde het. Maar 12 dagen later wist zijn mama de koningin hem toch iets kleins en oh zo lief te geven. Een verrassing die kon tellen…
De vrolijke, dolle fantasie spat van de pagina’s af. Je weet niet waar eerst gekeken en telkens ontdek je met plezier nieuwe details en nieuwe verhaallijnen. De Leeuw tekent en schildert met fijne en nonchalante lijnen figuren van vlees en bloed in overrompelende decors vol kleur en leven. Het geheel zijn bruisende tableaus die je aandacht opslorpen. De eenvoudige en speelse tekst vol cijfers van Van de Vendel leidt je doorheen het prinselijke leven. Hij zet met veel fantasie telkens nieuwe verhaallijnen aan, borduurt verder op vorige lijnen en laat veel ruimte voor eigen invulling. Het geheel is mooi vormgegeven door Dries Desseyn (Studio Oranje). De tekstblokken in een luchtig lettertype zijn mooi verdeeld tussen de grote en kleine prenten door en de kleurrijke schutbladeren bieden structuur in het geheel.
Een heerlijk prentenboek dat je niet in 1 keer uitkijkt, maar waarnaar je telkens teruggrijpt en naar hartenlust in ronddoolt.

Eric Vanthillo - mei 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Mattias De Leeuw   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2016

ISBN
9789462911130

Aantal pagina's
78

Prijs
€17,50