Het teken van de Zwarte Dood – Sleedoorn, deel 2
Londen, 1665. De pest woedt door de stad en maakt duizenden slachtoffers. Een mysterieuze profeet lijkt te kunnen voorspellen wie slachtoffer wordt. Galenus, een vreemde apotheker, beweert een geneesmiddel te hebben. Om dat te bewijzen geneest hij enkele zieken. Het stadsbestuur zegt hem alle medewerking toe. Christopher, de apothekersleerling van de vermoorde apotheker Sleedoorn, komt in het middelpunt van de belangstelling staan als Galenus in Sleedoorns werkplaats komt werken. Maar dan wordt er een aanslag op Galenus gepleegd. Christopher probeert samen met zijn vriend Tom uit te zoeken wat er aan de hand is. Daardoor zetten ze ongewild hun leven op het spel.
Dit is het tweede boek over Christopher die in de apotheek van Sleedoorn de raadsels en mysteries tracht op te lossen die zich in zijn omgeving voordoen. Ditmaal is Londen in de ban van de pest. Iedereen is overal bang voor en vertrouwt niets of niemand meer. Ook nu weer weet de auteur een erg overtuigend beeld te geven van een stad waarin de dood rondwaart en waarin mensen elke strohalm te baat nemen om zich te beschermen. Ze volgen dan ook elke persoon die hen genezing vooropstelt en zijn tot alles in staat om hun eigen hachje te redden.
Naast het raadsel dat Christopher hierover bezighoudt, heeft hij ook nog een mysterieuze nalatenschap van zijn meester die hij eveneens moet zien op te lossen. Net als in het eerste deel komt het verhaal wat traag op gang en worden de krijtlijnen nauwgezet geschetst. Eens er vaart in het verhaal komt, kan de lezer het boek niet meer aan de kant leggen tot de laatste bladzijde is omgedraaid.
Deze keer geen recepten in het handschrift van de apotheker, maar wel dagboekfragmenten die Christopher nodig heeft om tot de juiste oplossing te komen. Daarnaast ‘praat’ Christopher nog met zijn overleden meester die hem tips in het oor ‘fluistert’; dingen die hij Christopher tijdens diens opleiding heeft geleerd en die Christopher nu kan gebruiken om het mysterie op te lossen. Ondanks dat de apotheker dus niet meer lijfelijk aanwezig is, oefent hij toch grote invloed uit op het gedrag en de conclusies van de jonge Christopher.
Het verhaal wordt weer vanuit het personage van Christopher verteld, in de ik-vorm, waardoor de lezer enkel weet wat Christopher denkt, doet, zegt of droomt. En dus net als Christopher voor de raadsels wordt geplaatst. Christopher is een doodeerlijke jongen met een groot rechtvaardigheidsgevoel en mededogen. Door zijn pientere geest – en met de hulp van zijn vrienden – weet hij uiteindelijk zijn doel te bereiken, al lukt hem dat niet zonder de nodige tegenslagen.
De originele setting en verhaallijnen kunnen de lezer van begin tot einde boeien. De dialogen tussen de jongeren en die tegenover volwassenen komen vlot en geloofwaardig over en de lezer wordt meegezogen in de actie.
Net zoals het eerste verhaal is dit boek beslist de moeite waard!
Pol Van Damme - februari 2017
Auteur
Kevin Sands
Illustrator
Bart Bus
Uitgeverij
Gottmer
Reeks
Sleedoorn
Jaartal
2017
ISBN
9789025765569
Aantal pagina's
427
Prijs
€16,95
Vertaald uit
Engels
Originele titel
The Blackthorn Key: Mark of the Plague
Vertaler(s)
Maria Postema