Het spel

Coverafbeelding van: Het spel

Trefwoord(en)
avontuur
verliefd
diefstal
Spanje

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Wanda vindt haar vader in elkaar geslagen terug in zijn schaakmuseum. Zijn waardevolste schaakspel is gestolen. Wanda gaat impulsief achter de mannen aan van wie ze denkt dat het de dieven zijn. Het brengt haar helemaal naar Spanje en zet haar wereld op zijn kop. Terwijl ze zich voordoet als iemand anders verzint ze leugentjes om bestwil, ook om het thuisfront niet te verontrusten. Ze wil koste wat kost het spel terugvinden, want ze heeft iets goed te maken met haar vader.

Net als Wanda springt de lezer binnen in het verhaal. In eerste instantie is haar actie niet duidelijk en ook haar volgende stappen hebben meer met haar verleden te maken dan met het heden. Hoewel het heden op den duur ook heel erg belangrijk voor haar wordt.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Wanda, in de ik-vorm. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Wanda doet, ziet, voelt, denkt en ervaart. Wat er nu precies speelt, komt de lezer pas helemaal op het einde te weten.
De auteur wil in het hoofd van Wanda graven naar haar motieven. Dat doet ze door het verhaal te onderbreken met flash-backs naar gebeurtenissen uit het verleden van Wanda. Die flash-backs maken stilaan duidelijk wat er aan de hand is, maar anderzijds halen ze de vaart uit het verhaal. Daarenboven zijn de gebeurtenissen of de acties van Wanda niet helemaal overtuigend, laat staan geloofwaardig. Blijkbaar gaat het de auteur erom de gevoelens van Wanda te verduidelijken. Wanda is erg onzeker over zichzelf. Ze heeft een laag zelfbeeld en enkel door haar schaakkunst voelt ze zich iemand. Dan wordt ze opgemerkt en gewaardeerd. Iets wat ze in het gewone leven mist. En daarnaast wil ze haar vaders droom verwezenlijken door schaakkampioen te worden, terwijl ze dat zelf eigenlijk niet wil.
Er is ook een romantisch gegeven in het verhaal verwerkt. En zelfs dat vindt Wanda moeilijk te aanvaarden. Hoewel ze het wel erg graag wil.
Een makkelijk leesbaar verhaal dat de gevoelens en motieven van een onzeker meisje wil verduidelijken in een verder helaas weinig geloofwaardig verhaal.

Pol Van Damme - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Emke Rientsma

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047712169

Aantal pagina's
233

Prijs
€15,95