Het spel van Vos en Haas – Red het ei (kaart- en bordspel)

Coverafbeelding van: Het spel van Vos en Haas – Red het ei (kaart- en bordspel)

Trefwoord(en)
spellen
geheugen
samenwerken
plezier
spanning

Genre
spel

Vanaf
4 jaar

Vele kinderen hebben hun eerste leeservaringen met veel plezier gedeeld met het immer geliefde duo ‘Vos en Haas’ en hun vrienden. Vele boeken lang. Daarom is het des te prettiger dat er nu een spel is ontworpen dat zich afspeelt in de leefomgeving van die twee waarin ook hun vrienden een rol spelen.
Aan alle spelers jong en oud: zet je schrap en leef je in…
De synopsis: Terwijl Vos en Haas thee drinken in de tuin horen ze een kreet om hulp. Een vogel is haar ei kwijt en de boef Jak sluipt rond in het bos met een gemeen plan…
Doel is dat de spelers – minimum 2, maximum 5 – samen met Vos, Haas, Uil, Ever en Pluim het ei terug in het nest leggen voordat Jak het vindt.
Het spel: In het midden ligt het spelbord met daarop 4 zoekkaarten: een spoor, een nest, een ei en een vogel. Onder het spelbord ligt het speelveld, dat bestaat uit 42 plaatskaarten: 14 in de lucht, 14 op de vlakte en 14 in het bos. Het spel zelf werkt als een memory. Het herkennen en het onthouden van beelden zijn dus belangrijk. Om beurten draaien de spelers een plaatskaart om. Komt die overeen met de zoekkaart op het spelbord, dan ben je als team dichter bij het doel. Want als je de vier juiste kaarten gevonden hebt, is het spel gespeeld.
Maar… Zo eenvoudig is het niet. Want ondertussen zijn daar tal van hindernissen of extra speelkansen die de spanning opdrijven en het behaalde doel kunnen doen mislukken. Die vind je verstopt in het speelveld tussen de plaatskaarten: 4 kaarten van Jak die hem in 4 stappen naar het ei leiden en kaarten met eikels waarmee je voorwerpen kan kopen in het kraampje van Rob. Daar vind je een verrekijker, een zaklantaarn en een knikkerzak met daarin 5 knikkers. Elk voorwerp geeft je extra kansen om het doel te bereiken voor Jak dat doet.
Er is ook één kaart met daarop Uil met bedekte ogen. Als je die tevoorschijn draait, moet je dobbelen. Want om het extra spannend te maken is er ook een dobbelsteen met 6 afbeeldingen die ook weer het spel beïnvloeden.
Het is duidelijk, aan dit spel is heel wat denkwerk en creativiteit vooraf gegaan.
In het begin is het het even zoeken en uitproberen om alle regels en mogelijkheden te leren kennen. Maar na enkele speelbeurten ben je eraan verslingerd en blijf je spelen, keer na keer.
Dit spel blinkt alvast uit in de positieve eigenschap dat je het niet tegen elkaar speelt, maar samen tegen de boef Jak, de fictieve vijand. Het schept zo een fijne band tussen alle spelers, want er kunnen er maar twee winnen: Jak of het ganse team van de spelers. Met veel plezier: allen tegen 1!
Het geheel is verzorgd en stevig uitgevoerd en oogt aantrekkelijk.  De makers hebben duidelijk niets aan het toeval overgelaten.

Eric Vanthillo - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Sylvia Vanden Heede

Illustrator
Thé Tjong-Khing   

Uitgeverij
Lannoo   
Bannan   


Jaartal
2021

ISBN
9789401473439

Prijs
€19,99