Het sleutelbeengebaar

Coverafbeelding van: Het sleutelbeengebaar

Trefwoord(en)
toekomst
samenleving
gehandicapt
robots
dystopie

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Ergens in de toekomst wordt de jonge Botan Ran vanwege zijn afkomst het land uitgezet. Hij ontsnapt aan het transport en keert terug als zorgrobot. Die robots zijn namelijk gebaseerd op zijn uiterlijk. Hij moet zich de gedragingen van zulke robot eigen maken om te overleven. Hij wordt de zorgrobot voor Yuki, een meisje en één van de weinige gehandicapte mensen die nog in de maatschappij aanwezig zijn. Haar moeder is een bekende presentatrice op televisie. Er ontstaat een vriendschap tussen Botan en Yuki. Maar dan dreigt Yuki haar rechten te verliezen. Waar kunnen ze naartoe? En hoe?

In dit verhaal schetst de auteur een toekomstige, ‘perfecte’ maatschappij waarbij de ‘zuiverheid’ van het genetisch materiaal van mensen zorgvuldig wordt bewaakt. Mensen van een andere afkomst en gehandicapten worden niet getolereerd. Ook de natuur is verbannen, want erg gevaarlijk vanwege bacteriën en virussen. Dus eveneens geen planten of huisdieren maar wel machines en robots. Het ‘big brother’-gevoel is alom tegenwoordig.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Botan, in de ik-vorm. De lezer ervaart dus samen met Botan hoe de maatschappij zich tegen hem keert en uitschakelt. Eens Yuki in beeld komt, staan er korte ‘blind getypt’-stukjes tussen die afkomstig zijn van Yuki. Waardoor de lezer meer informatie over haar te weten komt. De plot van het verhaal is niet origineel. Er zijn meerdere verhalen waarin een toekomstige maatschappij ‘onzuivere’ elementen verbant of afvoert naar een zekere dood. En waarin de natuur als ‘onleefbaar’ gegeven wordt weergegeven, terwijl dat voor die ‘onzuiveren’ net de redding kan zijn.
Toch kan dit verhaal zeker boeien omdat het enkele elementen aanhaalt die zich in onze huidige samenleving ook manifesteren. Zoals een andere afkomst of het anders of gehandicapt zijn dat in het nadeel van die mensen speelt. Of mensen die zich kritisch opstellen tegenover bepaalde zaken en zich daardoor in de problemen werken. Zeker enkele elementen waarbij de lezer even kan nadenken om zijn/haar standpunt daarin te overdenken.
Beslist de moeite waard. Door het korte bestek, slechts 144 pagina’s, ook voor minder enthousiaste lezers zeker haalbaar!

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Hilde Van Cauteren   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2020

ISBN
9789002270611

Aantal pagina's
144

Prijs
€15,99