Het schaap Veronica

Coverafbeelding van: Het schaap Veronica

Trefwoord(en)
schapen
fantasie
humor
klassiekers
rijmen

Genre
poëzie

Vanaf
4 jaar

Het schaap Veronica is een alleraardigst schaap waarover Annie M.G.Schmidt in de jaren ’50 een reeks van 76 gedichten schreef. Deze verschenen eerst in de krant Het Parool en werden later gebundeld in verschillende boeken. In 1972 illustreerde Fiep Westendorp een nieuwe editie. In deze versie (6e druk) vind je de 3 delen terug in één boek: ’Het schaap Veronica’, ‘Kom, zei het schaap Veronica’ en ‘Het schaap Veronica haar staart’.
Een schat aan Nederlands erfgoed dat de tand des tijds met gemak en nog meer plezier doorstaan heeft.
Dat Annie M.G. Schmidt een meester-kunstenaar was met pen en papier, hoeft geen betoog. Dat bewijst ze hier met verve, want ze slaagt er elke keer weer in om ons te verrassen met grappige voorvallen vol fijne humor in een vaste vorm van telkens 5 kwatrijnen met rijmschema abab en 2 rijmende regels als afronding. Dit alles in een vaste, zevenjambige maat. Nergens klinkt dit geforceerd of stroef. Integendeel.
Haar taalgebruik is lichtjes ouderwets formeel en daardoor vol humor, vooral omdat het een schaap betreft. Een schaap dat steeds op de thee gaat bij de dames Groen (2 deftige zussen) en de al even deftige dominee, de vriend des huizes. Ze drinken vaak thee, eten taartjes, zingen liedjes, gaan zonnebaden aan zee, drinken koffie op Schiphol, denken dat de kat van mevrouw Blom een inbreker is, vieren verjaardagen, enzovoort. Kortom, het leven zoals het is. En elke keer weer, als iets droevig was of mis ging, is er op het einde altijd thee of koek of een lekker kopje warme soep of ander lekkers.
Fiep Westendorp bewees zich al vele keren als de ideale illustrator bij deze woorden. Zij vat perfect de ironie en de humor van Annie M.G.Schmidt en giet deze in beelden die stoeien met de realiteit en die je vaak lichtjes doen glimlachen. Soms in zwart- wit en grijs, soms in full colour weet ze je altijd te verrassen met onverwachte beelden.
Goed dat dit soort bundels af en toe herdrukt worden, want verdwijnen mogen ze liefst nooit!

Eric Vanthillo - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Annie M.G. Schmidt   

Illustrator
Fiep Westendorp   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124230

Aantal pagina's
120

Prijs
€17,50