Het ruimteboek

Coverafbeelding van: Het ruimteboek

Trefwoord(en)
ruimte
planeten
sterren
wetenschap

Genre
informatief

Vanaf
14 jaar

In ‘Het ruimteboek’ ga je op verkenning in de kosmos. Je vertrekt vanuit de aarde, ons klein kosmisch plekje, en gaat zo verder naar de grotere gehelen: dus van aarde naar zonnestelsel, naar de Melkweg, naar melkwegclusters en ten slotte het heelal. In zeven hoofdstukken sta je per ‘plek’ stil bij wat je daar kan waarnemen: de planeten, de zon, de hemel, de sterren, … Je leert dat alles voortdurend in beweging is en dat er al veel geweten is en ook veel nog niet. Mysteries zoals zwarte gaten en voorspellingen zoals de dood van de zon worden indrukwekkend omschreven. Achteraan vind je een uitgebreid register en interessante websites.

Het boek valt op door zijn dynamische cover en groot formaat (iets groter dan A3). Het past in een reeks van rijk geïllustreerde informatieve boeken zoals ‘Het plantenboek’ en ‘Het dierenboek’. Je wordt nogal lyrisch verwelkomd in het ‘ruimtemuseum’, maar dan wordt het snel menens. De stijl en uitleg passen bij een enthousiaste professor met veel kennis van zaken. De teksten zijn goed gestructureerd en bevatten veel vergelijkingen en voorbeelden om het begrijpelijk te maken. De pittige woordenschat en complexe zinsstructuren zijn wel eerder voor een oudere lezer. De vertaling van de tekst zal een hele uitdaging geweest zijn.

De vormgeving is leesvriendelijk en aantrekkelijk: goed gestructureerd, een relatief groot lettertype en een ‘vintage’ look. De illustraties van de ruimtelichamen en -landschappen verduidelijken de tekst, maar zijn vooral buitengewoon knap en fascinerend. Het zijn digitale gravures wat ze de passende diepte geven. Zowel in de tekst als in de illustraties moet veel geduld gekropen zijn. Ook van de lezer vraagt het boek geduld en wat doorkauwen maar jonge diehards en geïnteresseerde volwassenen nemen dat er graag bij. Het boek en het onderwerp dwingen dat respect gewoon af.

Marjolein Noé - oktober 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Raman Prinja

Illustrator
Chris Wormell

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2019

ISBN
9789401456968

Aantal pagina's
96

Prijs
€25,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Planetarium

Vertaler(s)
Marieke Baan