Het ruimteboek

Coverafbeelding van: Het ruimteboek

Trefwoord(en)
ruimte
planeten
sterren

Genre
informatief

Vanaf
12 jaar

Na een inleiding volgen zeven grote hoofdstukken over het ontstaan van de ruimte, over onze aarde, over satellieten, over andere planeten, over sterren, over kometen en meteoren en over nog meer mysteries van de ruimte. Een nawoord, een register en namen van een hele reeks sterrenwachten en websites vervolledigen het boek.

Met dit boek wil de auteur de jonge (en minder jonge) lezer een leidraad aanreiken om informatie over de ruimte, planeten en sterren op een eenvoudige manier uit te leggen en te verduidelijken. Maar zoals de auteur het zelf ook aangeeft; hoe meer ze te weten komt over de ruimte en het heelal, hoe minder ze ervan lijkt te begrijpen. Dat is ook wat bijblijft na het lezen van dit boek. Hoe knap wetenschappers ook zijn en wat ze allemaal al hebben ontdekt, de ruimte blijft een erg groot mysterie.
Bij het snel doorbladeren van het boek is het erg duidelijk dat er heel wat te lezen valt. Het boek bevat heel veel tekst en slechts hier en daar een kleine illustratie of een schema van de auteur zelf.
De teksten lezen wel vlot, al schuwt de auteur soms niet om moeilijke termen te gebruikten. De meeste worden wel verklaard, maar de lezer heeft wel voldoende leesvaardigheid nodig om ze te kunnen lezen. De auteur steekt er hier en daar ook een persoonlijke noot of ervaring in. Of ze spreekt de lezer rechtstreeks aan.
Zoals ze in het begin van het boek vertelt, wil ze met dit boek voor de lezer een tipje van de sluier oplichten en op een makkelijk begrijpbare manier informatie over de ruimte,  het heelal en de mens in de ruimte weergeven. Toch zouden een aantal visuele elementen (in de juiste verhouding) meer duidelijkheid kunnen scheppen. Onder andere over de grootte van de zon en de planeten.
Al zegt de auteur dat dit een ruimteboek is voor beginners, toch is enig begrip van een aantal dingen wel aangewezen.
Een boek voor allen die in het donker naar de sterren kijken en zich afvragen hoe wonderlijk dit alles wel is.

Pol Van Damme - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Sarah Devos   

Illustrator
Sarah Devos   

Uitgeverij
Manteau   


Jaartal
2020

ISBN
9789022337202

Aantal pagina's
189

Prijs
€24,99