Het rode kippetje – zes dierenverhalen

Coverafbeelding van: Het rode kippetje – zes dierenverhalen

Trefwoord(en)
dieren
fabels
vriendschap
dagelijks leven

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Deze stevige bundel met zes dierenverhalen van de meesterverteller Max Velthuijs heeft reeds tal van eerdere edities gekend met verschillende verhalen. Deze versie (21ste herziene druk) heeft dezelfde inhoud als de eerste uit 1995. Naast ‘Het rode kippetje’ vind je er de volgende verhalen in terug: ‘De eend en de vos’, ‘De beer en het varkentje’, De olifant en de krokodil’, Krokodil en het meesterwerk’ en ‘Trompet voor olifant’.
Een fijne bundel tijdloze dierenverhalen voor wie ze nog niet kent of in zijn boekenkast heeft staan.

Op een mooie lentedag zaait het rode kippetje graankorrels, in de zomer wiedt zij het onkruid, in de herfst oogst zij het graan en maalt het tot meel en op een koude winterdag bakt zij het brood. Dit moet ze allemaal alleen doen, want de kat, de hond en de eend  hebben nooit zin om haar te helpen. Tot het brood moet opgegeten worden …
De vos heeft reuzehonger en wil de eend opeten. Maar de eend verzint list na list. Tot zij hem moet redden uit een diepe put. Als dank zal de vos haar niet meer opeten en vraagt hij haar ten huwelijk. Maar zal de eend zomaar met hem trouwen?…
De luie beer is tevreden met zijn leven en maakt zich geen zorgen over zijn toekomst. In tegenstelling tot het varken dat altijd in de weer is. Tot het eindelijk winter is …
Olifant en Krokodil ruilen van huis en Krokodil is uiterst tevreden. Tot Olifant zijn slimme plan uitvoert…
Krokodil maakt een ‘meesterwerk’ voor zijn vriend de olifant…
In het laatste verhaal krijgen Olifant en Krokodil burenruzie die dreigt te escaleren. Tot ze besluiten om samen muziek te maken.
Deze heerlijke fabelachtige verhalen met aan het einde telkens een lichte moraal, blijven generatie na generatie bekoren. Door hun eenvoud, hun eerlijkheid en hun fijne, oprechte humor.
Velthuijs weet zijn publiek te boeien van de eerste zin tot de laatste. Hij herhaalt waar nodig en geeft het verhaal een verrassende wending waar het kan.
Zijn vermenselijkte dierenfiguren verdienen makkelijk je sympathie. Zij zijn helder en uiterst herkenbaar.
De kleurrijke prenten, soms in speelse kadertjes, soms paginagroot, zijn fris en luchtig. Zij zijn gezellig naïef. Zij vertellen op zich het verhaal zodat elke niet-lezer zelfstandig elk verhaal kan ‘nalezen’. Om er zo uren en dagen van te kunnen (na)genieten.

Eric Vanthillo - juni 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Max Velthuijs   

Illustrator
Max Velthuijs   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2017

ISBN
9789025872403

Aantal pagina's
163

Prijs
€17,99