Het rariteitenkabinet

Coverafbeelding van: Het rariteitenkabinet

Trefwoord(en)
dieren
planten
verzamelen
mineralen

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Na een inleiding over de evolutie van rariteitenkabinetten in het verleden en uitleg over hoe er zelf één te maken, is het boek opgesplitst in vier grote delen: classificatie van het leven op aarde – dieren – planten – mineralen.
De classificatie zelf wordt eerst schematisch weergegeven op ‘borden’ waarop de onderverdeling met ‘papiertjes’ is ‘opgekleefd’.
Elk hoofdstuk krijgt een inleidende tekst in een groot lettertype. Daarna wordt van elke stam der dieren of afdeling van de planten een aantal voorbeelden onder de aandacht gebracht. Naast de afbeelding van het dier of plant staat de hele wetenschappelijke identificatie en dan een verklarende tekst over de levenswijze ervan. Een aantal ‘weetjes’ worden in een aparte ‘papieren’ kader weergeven of in een groter gekleurd lettertype. Het boek sluit af met een kort nawoord over rariteiten.

De ondertitel van het boek luidt: ‘Ontdekken & verzamelen van de wonderen der natuur’. Samen met de titel is dit een beetje misleidend. Waar het de auteur om te doen is, is de classificatie van het leven op aarde aan de lezer duidelijk maken. Het opzetten van het rariteitenkabinet is daartoe het middel. Want wat de nieuwsgierige jongere bij elkaar kan verzamelen zijn elementen uit die wonderlijke natuur. Of het nu beenderen, schedels, veren, schelpen, planten of stenen zijn, allemaal hebben ze iets te maken met die natuur. Van een aantal dingen die de jongere in zijn kabinet kan verzamelen, geeft de auteur tips om deze zaken op een goede manier te ‘prepareren’ zodat ze mooi blijven en geen geuren meer afgeven in het kabinet. Niet alles blijkt even gemakkelijk om te bewaren trouwens.
Het grootste deel van de teksten gaat echter over de verschillende dieren, planten en mineralen die er op de aarde te vinden zijn. De teksten zijn niet altijd even eenvoudig te begrijpen en de vele wetenschappelijke benamingen maken het lezen ook niet gemakkelijker.
Het is ook duidelijk dat de auteur dit boek voornamelijk voor de Noord-Amerikaanse jeugd heeft geschreven. Vele dieren en planten komen vooral daar voor. Voor Nederlandse of Vlaamse jongeren zijn een aantal dieren en planten niet zo vanzelfsprekend.
Mooi verzorgde uitgave met een overzicht van de dieren en planten op de aarde en met heel veel informatieve teksten. Nieuwsgierige jongeren die een verzameling willen aanleggen kunnen er eveneens een aantal tips in terugvinden.

Pol Van Damme - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Gordon Grice

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2016

ISBN
9789000350902

Aantal pagina's
188

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Cabinet of Curiosities: Collecting and understanding the Wonders of the Natural World

Vertaler(s)
Wybrand Scheffer