Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Coverafbeelding van: Het raadsel van het denkende konijn en andere verhalen

Trefwoord(en)
verhalenbundel

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Als je graag schrijft of tekent of danst of zingt, doe het dan, want het is geweldig: zolang wij maar blijven spelen, voelen wij ons niet alleen, en onze harten worden er warm van.
Dit citaat van de Braziliaans-Joodse auteur Clarice Spector (°1920 in Oekraïne en +1977 in Brazilië) dat we terugvinden in haar 2de verhaal in deze bundel, is tekenend voor haar stijl en haar leven.
Zij schrijft met een onvoorstelbare fantasie verhalen waarin zij stem geeft aan haar huis- en andere dieren. De 4 verhalen in dit boek verschenen eerder in aparte edities in het Portugees tussen 1966 en 1978.
In het titelverhaal vertelt de schrijfster over het konijn Joaozinho dat nadacht door zijn neus heel snel heen en weer te bewegen. Tot hij er wild van werd. Zo bedacht hij verschillende manieren om telkens weer uit zijn hok te ontsnappen. Volgens haar eigen woorden een ‘detectiveverhaal’ op kindermaat.
In het tweede verhaal vertelt ze honderduit over zichzelf en over alle dieren die zij verzorgde en lief had. Tot zij uiteindelijk opbiecht hoe zij de kleine, rode vissen van haar zoon ‘vermoordde’.
In het derde verhaal laat zij haar hond, Ulysses, een verhaal blaffen. Een bizar verhaal vol magie over een mevrouw die Eniria heette en haar erf waarop een vijgenboom stond en vele kippen en hanen samenleefden.
In het laatste verhaal vertelt zij over het intieme leven van Laura, de kip met de lelijkste nek in de wereld, die getrouwd was met de haan Luis. Een verhaal over zich haasten en over mooi zijn vanbinnen. Over een kippendief in het donker en over zoveel meer.

Lispector schrijft met een overvloed aan woorden verhalen die gedateerd klinken, maar tegelijkertijd hang je aan haar lippen dankzij haar ongebreidelde fantasie en de ‘ernst’ waarmee zij haar leven en haar handelen uit de doeken doet. Deze verhalen vragen om luidop voorgelezen te worden zodat ze klinken alsof je bij de schrijfster op schoot zit. En zo ‘verdwaal’ je met veel verwondering en nog meer liefde in haar leven en haar vaak bizarre hersenkronkels.
Dendooven past met haar al even ongebreidelde teken- en schilderstijl perfect bij deze verhalen. In haar herkenbare stijl mengt zij met een rijke verbeelding realiteit en fantasie. Zij schildert en tekent en monteert composities die je aandacht vasthouden en je aanspreken op je eigen verbeelding. Het zachte kleurenpalet klopt al even perfect bij de oude verhalen.
Dooreman gaf dit alles de juiste vormgeving en zo werd dit een uitzonderlijk boek dat je met veel ontzag ontdekt. Het is wennen aan de stijl van de auteur, maar eens je je eraan overgeeft, gaat er een wereld vol verwondering en ongebreidelde fantasie voor je open. De moeite om te ontdekken!…

Eric Vanthillo - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Clarice Lispector   

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045123615

Aantal pagina's
112

Prijs
€21,99


Vertaald uit
Portugees

Originele titel
A mulher que matou os peixes - O mistério do coelho pensante - A vida intima de Laura - Quase de verdade

Vertaler(s)
Arthur Japin   
Benjamin Moser