Het oppasmonster

  Coverafbeelding van: Het oppasmonster

Trefwoord(en)
avontuur
humor
gezin
monsters

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Bij het begin van de zomervakantie wint de moeder van Maikki, Kaapo en Hilla een reisje naar een wellness-centrum. Ze wint er eveneens een oppas voor de kinderen bij. Dat blijkt echter een groot harig monster te zijn dat naar rotte aardappelen ruikt en niet kan praten. De kinderen vinden informatie over monsters in een boek uit de bibliotheek. Dat helpt hen het monster een beetje te begrijpen. Maar er blijkt toch iets meer aan de hand te zijn.

Het gegeven van dit verhaal is wel erg bizar. De drie kinderen worden overgelaten aan een harig en erg stoffig monster dat niet praat en in de gangkast slaapt! Hilla, het oudste meisje voelt zich verantwoordelijk voor haar jongere broer en zusje maar slaat wel eens in paniek bij sommige dingen die gebeuren. Kaapo is de nuchtere ‘wetenschapper’ die op zoek gaat naar informatie over het wezen en bij gebeurtenissen logisch probeert te redeneren. Maikki is de jongste en de meest onbevangen van allemaal. Zij krijgt een bijzondere band met het monster en ‘begrijpt’ hem het best.
In het verhaal gebeuren heel veel vreemde dingen waar de kinderen in terecht komen en waar ze een oplossing voor moeten zoeken.
Op de kaft en de achterflap wordt gesteld dat het verhaal grappig en super geestig is. Dat zal de lezer echter zelf moeten vaststellen. Er gebeuren een aantal zaken die na het lezen van het verhaal nog onopgehelderd blijven en het slot geeft een aanzet tot het vervolg dat in 2018 verschijnt. Hopelijk krijgen de loshangende verhaallijnen daarin een verklaring.
Het boek bevat een aantal illustraties maar het verhaal bevat bijzonder veel tekst waardoor het sommige kinderen kan afschrikken om te beginnen lezen.
Het boek werd bekroond met de Arvid Lydecken Prize, de prijs voor het beste Finse jeugdboek.

Pol Van Damme - augustus 2017

Auteur
Tuutikki Tolonen

Illustrator
Maddy McClellan

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2017

ISBN
9789024575077

Aantal pagina's
308

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Fins

Originele titel
Mörkövahti

Vertaler(s)
Annemarie Raas