Het oog van de dageraad

Coverafbeelding van: Het oog van de dageraad

Trefwoord(en)
zeilen
problemen
voodoo
avontuur
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Om niet naar de gevangenis te moeten, kan een groep jonge delinquenten meegaan op een zeiltocht waarbij ze tot inzicht komen en een ander beeld van zichzelf en de anderen moeten krijgen. Door de verschillende temperamenten in de groep is het niet eenvoudig om overeen te komen. De natuurelementen op zee maken de tocht nog moeilijker. Als Elvis op een eiland in de Caribische Zee stiekem een stuk van een vereerd beeld meeneemt, gaat het op hun tocht van kwaad naar erger.

Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Elvis. Door diens contacten met de andere jongeren, komt de lezer ook te weten wat zij op hun kerfstok hadden om tot deze veroordeling te komen. Ook wat Elvis gedaan heeft, komt de lezer pas later in het verhaal te weten. Doorheen het verhaal worden de jongeren meer bevriend met elkaar – of net niet – en ook verliefdheid komt om de hoek kijken.
Verder lijkt het hele verhaal meer op een avonturenverhaal dan op een loutering die van de jongeren verwacht wordt. De kapitein van het schip wordt als een piratenkapitein beschreven, mét pratende papagaai en ruige baard en met een stuurman met een ernstig drankprobleem. En de coaches die de jongeren begeleiden, brengen er ook maar weinig van terecht. Na het gebeuren op het Caribische eiland wordt het meer en meer een voodoo-verhaal. Met tussendoor nog een bedreiging voor Elvis door een andere meevarende jongere die heel andere plannen heeft dan zich te beteren. Maar ook dit wordt stereotiep aangebracht met bonkige criminelen die weinig scrupules kennen.
Bij het slot vallen alle puzzelstukjes op hun plaats, zijn de hardleerse elementen uit de groep verwijderd en kunnen de jongeren uitkijken naar een rustige terugtocht.
Een avontuurlijke bootreis waarbij de storm niet alleen op zee maar ook tussen de jongeren – en Elvis met zichzelf – moet overwonnen worden.

Pol Van Damme - december 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Maria Postema
Maarten Bruns

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025878078

Aantal pagina's
271

Prijs
€16,99