Het nieuwe vriendinnetje

Coverafbeelding van: Het nieuwe vriendinnetje

Trefwoord(en)
vriendschap
afscheid
missen
gevoelens

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Vriendschap is mooi, maar soms loopt er toch iets mis. Dat gebeurt ook bij de verteller van dit verhaal. Zij (of hij) vertelt over haar lieve vriendinnetje met lange bruine haren. Hoe ze samen door het bos liepen en bloemen plukten. Dat ze door het beekje waadden en aan glinsterstenen voelden. Als het regende, luisterden ze op zolder. Als het opklaarde, renden ze met blote voeten door het gras. Ze klommen in bomen, aten appels uit de boom, maakten grappen en lazen boeken. Maar op een ochtend roept de verteller haar vriendinnetje maar ze is er niet. Zij vindt haar in het bos, met een andere vriend. Ze doet met hem al de dingen die ze vroeger met de verteller deed. Daarop gaat zij naar huis en huilt zich in slaap. Zij droomt van een nieuw vriendinnetje. Wanneer ze wakker wordt, vertrekt ze, op zoek naar een nieuw vriendinnetje.

Dit boek biedt een mooi verhaal om te praten over vriendschap en hoe die soms kan verdwijnen. De gevoelens van het hoofdpersonage zijn herkenbaar en uit het leven gegrepen. Het gaat over onverwacht afscheid moeten nemen, jaloers zijn, eenzaamheid en toch ook hoop. Want eenzaam achterblijven is geen goed idee, een nieuw vriendinnetje zoeken is de boodschap.
De tekst is sober en beperkt zich tot de essentie. Toch krijgt de (voor)lezer daarin alle emotie mee die het hoofdpersonage voelt. Dat je in de illustratie niet kan uitmaken of dat personage een jongen of een meisje is, doet er helemaal niet toe. Het gaat immers over de pijn van het verraad, het plotse afscheid. En die gevoelens zijn voor iedereen gelijk. De illustraties tonen dan ook een sfeervol beeld van wat vriendschap kan zijn. Een warm en gevoelig verhaal over de pijn bij het verliezen van een vriendschap.

Mik Ghys - september 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Charlotte Zolotow   

Illustrator
Benjamin Chaud

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2022

ISBN
9789002276057

Aantal pagina's
40

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The New Friend

Vertaler(s)
Edward van de Vendel