Het mysterie van niks en oneindig veel snot

aanrader Coverafbeelding van: Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Trefwoord(en)
sterren
ruimte
wetenschap
planeten

Genre
informatief

Vanaf
12 jaar

Wat zou er gebeuren als het licht heel traag zou reizen?

Wel, meer van deze gekke (en wetenschappelijk onverantwoorde), maar ook juist heel belangrijke wetenschappelijke vragen, worden beantwoord in dit boek. Nadat je dit boek gelezen hebt, weet je alles over het heelal – of toch tenminste dat wat er al ontdekt werd. Het eerste deel neemt je mee op een reis terug in de tijd, naar het ontstaan van het heelal. Het tweede deel ontleedt het heelal tot in zijn kleinste materie, en het derde is volledig gewijd aan Einstein en zijn geniale ontdekkingen. Het vierde deel gaat dan weer verder in op andere geniale ontdekkingen en experimenten. En het vijfde en laatste deel start waar de ontdekkingen over het heelal stoppen, en gaat de iets meer filosofische kant op met de vraag: ‘Wie heeft ons heelal gemaakt?‘. Elk deel wordt vervolgens nog eens opgedeeld in kortere hoofdstukken telkens verspreid over twee pagina’s, met enkele tussentitels en soms kleinere, soms paginavullende tekeningen en schetsen. En mocht je achteraf iets terug willen opzoeken (om het nog maar eens aan je ouders te proberen uit te leggen bijvoorbeeld), dan vind je het makkelijk terug met de inhoudsopgave vooraan in het boek, of het register achteraan.

Het mysterie van niks en oneindig veel snot is het derde en laatste deel van een trilogie. In het eerste en tweede deel van de reeks werd het menselijk lichaam en de evolutie uit de doeken gedaan. In dit laatste deel komt het heelal aan bod. Zoals de titel van het boek al doet vermoeden, probeert ook dit derde boek in deze reeks ingewikkelde wetenschappelijke theorieën behapbaar te maken door luchtige en grappige vergelijkingen, anekdotes en tekeningen. En of het daar in slaagt! Maar wees gewaarschuwd. Hoewel het boek op kindermaat geschreven is, gaat het geen uitdaging uit de weg. Al snel kan al de info in het boek je hoofd doen duizelen. Het boek waarschuwt daar dan ook voor in het begin, maar moedigt je aan om niet op te geven. Zoals het echte wetenschappers (in spe) beaamt natuurlijk. Gelukkig is al die ingewikkelde theorie wel doorspekt met leuke, en ook vaak droge, humor. Zoals ‘het op 1 na vervelendste hoofdstuk’, waar je maar beter meteen aan begint (zodat je er ook weer snel van af bent), of hoe onzinnig het is om de veters van je schoenen te berekenen in lichtjaren (en het dan uiteraard toch maar even te doen).

Met één blik op de cover kan je zien dat ook Floor Rieder – illustratrice van de reeks – zichzelf weer overtreft. Net zoals de informatie in het boek, kan je de cover blijven onderzoeken. Doorheen het boek geeft ze vorm aan de talrijke vergelijkingen, zoals het heelal dat zoals een bosbessencake in de oven rijst. En bij de humor die ook vaak in de tekst vervat zit, doet ze in haar tekeningen er gewoon nog een schepje bovenop. Wat dacht je bijvoorbeeld van een grote pot vol space snoep met oranje snoepjes voor de bekende materie, blauw voor de onbekende materie, en zwart voor de onbekende energie. Of het gezellige huiselijke tafereel van een moeder die een verhaaltje voorleest eindigend in ‘… maar dan heeft de zon de aarde al lang vernietigd. Zo! Welterusten’. Maar ook veel van de tekeningen verduidelijken de vaak moeilijke wetenschappelijke concepten en principes uit het boek, zoals de structuur van een atoom. Tot slot mag ook de sublieme vormgeving vermeld worden. De in stof gebonden rug met gouden letters, de vergulde snede, en een prachtig kleurenpalet van zwart, oranje, blauw en goud doorheen het hele boek maken van deze uitgave een plaatje. Kortom, een mooi maar vooral oneindig boeiend en grappig boek voor nieuwsgierige kinderen en jongeren met ‘waarom’-vragen waar zelfs hun ouders het antwoord niet op weten.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2019 en een Vlag en Wimpel 2019.

Elise Cools - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Jan Paul Schutten   

Illustrator
Floor Rieder   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2018

ISBN
9789025768409

Aantal pagina's
160

Prijs
€24,99