Het mysterie van de farao

Coverafbeelding van: Het mysterie van de farao

Trefwoord(en)
farao’s
Egypte
avontuur
zoektochten

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Londen 1922. De wereld is in de ban van de ontdekking van het graf van Toetanchamon, die nu elk moment kan gebeuren. Lilian Kaye, een twaalfjarig meisje, leest een onheilspellend bericht in de krant over een verdwenen archeoloog. Dat onheilsgevoel vergroot nog als ze een postpakket vindt, van die archeoloog, bij het huis van haar opa, die in het ziekenhuis verblijft. Lilian ontdekt dat de inhoud van het pakketje de sleutel vormt voor het opheffen van de vloek van de farao. Daarvoor moet ze naar Egypte. Maar hoe kan een eenvoudig Brits meisje die reis maken?

Het verhaal neemt de lezer mee terug in de tijd, naar honderd jaar geleden. Communicatie en reismogelijkheden waren toen heel anders dan tegenwoordig. Lilian is een ondernemend meisje dat zich niet laat voorschrijven wat een twaalfjarig meisje toen verondersteld werd te doen: luisteren naar haar de ouders en wat zij voor haar voor ogen hebben en zich voorbeeldig gedragen. Een toevallige ontmoeting met een schoolgenoot brengt de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Helaas lijkt dat zelfs voor de hedendaagse lezer vrij ongeloofwaardig. Dat zij de kans krijgt om mee naar Egypte te gaan, dat gelooft de lezer nog graag. Maar wat zij en haar vriendin dan plannen en uitvoeren, lijkt niet echt realistisch. Zeker niet als ze dan zelf ook nog aanwezig zijn bij de opening van het graf van Toetanchamon en daar hun zegje doen over de gebeurtenissen. Dat lijkt toch wel ietwat overdreven.
Het verhaal laat wel uitschijnen dat meisjes met doorzettingsvermogen dingen kunnen bereiken als ze er helemaal voor gaan, zoals Lilian en haar vriendin.
Goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Emma Carroll   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2023

ISBN
9789026625190

Aantal pagina's
247

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Secrets of a Sun King

Vertaler(s)
Jaap Slingerland