Het museummysterie

Coverafbeelding van: Het museummysterie

Trefwoord(en)
avontuur
New York
gezin
autisme

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Ted en zijn zus Kate gaan samen met hun moeder op bezoek naar tante Gloria en neef Salim in New York. Tante Gloria werkt in het Guggenheimmuseum en leidt hen er rond. Net dan gaat het brandalarm af. Nadat de brandweer het gebouw heeft gecontroleerd, blijkt een belangrijk schilderij verdwenen. De politie verdenkt tante Gloria en neemt haar mee naar het bureau. Ted, Kate en Salim gaan op onderzoek uit om het mysterie op te lossen.

Dit verhaal is eigenlijk het vervolg op ‘Het Reuzenradmysterie’ van Siobhan Dowd en het idee voor dit verhaal is eveneens van haar. Maar met haar overlijden is dit idee blijven liggen. Tot Robin Stevens het tot dit verhaal uitwerkte.
De personages zijn gekend uit het vorige verhaal. Ted is een jongen met autisme wat hem aan de ene kant belemmert, maar aan de andere kant geeft het hem net die mogelijkheden om dit mysterie te ontrafelen. Hij is al verder geëvolueerd na zijn vorige avontuur en kan bepaald figuurlijk taalgebruik en gedragingen van mensen beter plaatsen. Al benadrukt de auteur het soms wel iets te sterk.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ted, in de ik-vorm. De lezer ervaart de gebeurtenissen vanuit zijn standpunt en ook alles wat hij denkt en zegt of voelt.
De volwassenen spelen een grotendeels bijkomstige rol. Het verhaal draait helemaal rond de drie jongeren en hun speurtocht naar de oplossing van het mysterie. Die oplossing komt nogal plots en is niet helemaal onderbouwd door een analyse van Ted. De jongeren zijn ook net op het juiste moment op de juiste plaats om het mysterie op te lossen. Daardoor mist de oplossing enige geloofwaardigheid.
Dit verhaal is niet zo sterk als ‘Het reuzenradmysterie’ maar wel goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier. Een plattegrondje van New York zou handig geweest zijn.

Pol Van Damme - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Robin Stevens   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2017

ISBN
9789000358939

Aantal pagina's
245

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Guggenheim Mystery

Vertaler(s)
Lidwien Biekmann