Het mooie verhaal van De Kleine Prins

aanrader Coverafbeelding van: Het mooie verhaal van De Kleine Prins

Trefwoord(en)
klassiekers
literatuur
boeken

Genre
over jeugdliteratuur

Vanaf
16 jaar

Naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van ‘De Kleine Prins’ verscheen dit veelzijdige naslagwerk met daarin de volledige tekst, aangevuld met zoveel meer. Als een ode aan De Kleine Prins of aan de auteur zelf, maar nog meer aan zijn filosofische ideeën en opvattingen, waarin hij pleit voor de puurheid van het kind-zijn en alle volwassenen oproept om zich weer open te stellen tov de wereld rondom hen met de open blik van een kind.
Het boek opent met een gedetailleerde ontstaansgeschiedenis van het verhaal. Hoe het voor het eerst verscheen in Amerika op 6 april 1943, drie jaar later in Frankrijk en daarna over de ganse wereld. Het boek is ondertussen het meest vertaalde (in meer dan 160 talen) literaire werk van de 20ste eeuw. Dan volgen vele getuigenissen uit dagboeken en interviews van mensen die dichtbij de auteur hebben gestaan en geleefd: Consuelo, zijn echtgenote, Peggy, de echtgenote van Hitchcock, de cineast Jean Renoir, en zoveel meer mensen en indrukken. Als een kaleidoscoop geeft het ons inzage in het verscheiden denken en doen van de auteur. Zelfs een nooit uitgegeven scène welke men terugvond na een veiling in Parijs in 2012, waarin de kleine prins een liefhebber van kruiswoordraadsels ontmoet, wordt hieraan toegevoegd. Als een verborgen schat…
Dit alles wordt aangevuld met nog wat herinneringen van de auteur zelf en vele originele tekeningen en aquarellen van zijn hand. Na het verhaal zelf volgen nog verdiepende beschouwingen over de wereld van De Kleine Prins: over de personen en de planeten waarop zij leven en over de thema’s die het verhaal bevatten, over de mythe van De Kleine Prins of van ‘het eeuwige kind’ en over de moraal ervan. Tot slot, om dit volwaardige naslagwerk af te sluiten, lezen we nog enkele ‘recente’ beschouwingen van oa Quentin Blake, Michael Morpurgo, Mark Osborne, en vele anderen. Het geheel is rijkelijk voorzien van private foto’s, tekeningen en vele covers van allerlei edities in een mooie lay-out.
Kortom, een schat aan niet eerder uitgegeven documenten over de wondere geschiedenis van dit meesterwerk en zijn ‘meester’. 224 pagina lang kijken, lezen, grasduinen, ontdekken, verwonderen, genieten, …
Vandaar een must voor alle liefhebbers en een letterlijke én figuurlijke stevige aanrader voor iedereen, groot en klein!

Eric Vanthillo - november 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Antoine De Saint-Exupéry

Illustrator
Antoine De Saint-Exupéry

Uitgeverij
Ad. Donker   


Jaartal
2013

ISBN
9789061006848

Aantal pagina's
224

Prijs
€29,50


Vertaald uit
Frans

Originele titel
La belle histoire du Petit Prince

Vertaler(s)
L. de Beaufort van Hamel
Rob Paluster