Het Ministerie van Oplossingen

Coverafbeelding van: Het Ministerie van Oplossingen

Trefwoord(en)
pesten
vriendschap
helpen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Nina’s vader is postbode en op een dag heeft hij een onbestelbare brief aan ‘Het Ministerie van Oplossingen’ in zijn tas zitten. Nieuwsgierige Nina opent de brief. Hij blijkt van de negenjarige jongen Ruben te zijn die gepest wordt. Hij hoopt dat het Ministerie hem kan helpen. Maar dat Ministerie bestaat niet. Nina wil samen met haar vriendin Alfa de jongen helpen. Die is erg opgetogen over de hulp en brengt hen in contact met zijn oude buurvrouw. Die blijkt meer te weten over dat geheimzinnige Ministerie. Zou het dan toch echt bestaan?

In dit vlot vertelde verhaal komen een aantal verschillende problemen naar voren. In de eerste plaats het pesten van anderen, zomaar, omdat ze dat ‘leuk’ vinden. Maar ook het tekort aan speelruimte voor kinderen in dicht bevolkte omgevingen, sluikstorten, geen inspraak in gemeentelijke beslissingen en eenzaamheid. De ondernemende Nina, die haar vriendin Alfa en ook Ruben op sleeprouw neemt, gaat de strijd hiertegen aan. Het boek is eigenlijk een pleidooi om meer in de omgeving rond te kijken om te zien of anderen hulp nodig hebben zonder dat daar iets tegenover moet staan. Dit zonder dat de jonge lezer het merkt. Het is allemaal mooi in het verhaal verwerkt.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Nina. Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen komen geloofwaardig over. De kinderen en hun gesprekken zijn heel herkenbaar en levensecht. En niet alles verloopt op rolletjes. Het loopt niet altijd zoals de kinderen het hadden verhoopt en ze raken zelfs de moed kwijt om verder te zetten. Uiteindelijk komt het allemaal wel goed.
Een feel-good verhaal over enkele enthousiaste behulpzame kinderen waarin de boodschap goed verwerkt is.
Zeker het lezen waard.

Pol Van Damme - februari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Sanne Rooseboom   

Illustrator
Mark Janssen   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2017

ISBN
9789000351091

Aantal pagina's
176

Prijs
€14,99