Het meisje met de vlechtjes

Coverafbeelding van: Het meisje met de vlechtjes

Trefwoord(en)
WO II
verzet
onderduiken

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Freddie en Truus, twee gewone meisjes van vijftien en zeventien jaar, sluiten zich in 1941 aan bij het gewapende verzet in Nederland. Ze brengen verzetsblaadjes rond maar evengoed lokken ze hooggeplaatste Nazi’s in een hinderlaag waar die worden gedood. Of ze voeren observatie-opdrachten of sabotage-opdrachten uit. Toch blijft hun geweten knagen. Kan je zomaar iemand doden, al red je daarmee de levens van anderen? En altijd en overal loert het gevaar te worden verraden.

Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee Nederlandse verzetsmeisjes. De auteur heeft een fictief verhaal geschreven aan de hand van de gesprekken die ze heeft gevoerd met één van de meisjes, enkele jaren geleden, en aan de hand van een aantal informatiebronnen. De gebeurtenissen zijn waarheidsgetrouw weergegeven maar aan het verhaal aangepast.
Het verhaal draait ook voor een groot deel op de gevoelens van de meisjes en dan vooral van Freddie. Het is vanuit haar standpunt dat het verhaal wordt verteld, in de ik-vorm. De lezer bekijkt de gebeurtenissen door haar ogen en haar gevoelens worden het meest uitgebreid beschreven. ‘Terwijl ik naar hem luister, voel ik woede, ongeloof, teleurstelling, verbazing, schaamte, en dat allemaal tegelijk. Eén grote warboel.’ Heel dikwijls weet Freddie ook niet meer of wat ze doet wel te verantwoorden is. Daarnaast hebben de acties die ze uitvoert ook een grote impact op haar eigen leven. Ze voelt zich dikwijls heel erg alleen en kan met haar verhaal, haar angsten en twijfels  bij niemand terecht (op één iemand na).
Toch blijken de meisjes vrij rustig door hun stad te kunnen fietsen zonder veel lastig te worden gevallen en krijgen ze van een groot aantal mensen steun of een tijdelijke verblijfplaats.
Realistisch verteld verhaal over verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog met levensechte personages die allemaal worstelen met de dingen die gebeuren.

Pol Van Damme - februari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Wilma Geldof   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2018

ISBN
9789024581597

Aantal pagina's
326

Prijs
€15,99