Het meisje en de soldaat

Coverafbeelding van: Het meisje en de soldaat

Trefwoord(en)
oorlog
vriendschap
soldaten
blind

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Een blind meisje woont met haar mama en haar tante in een herberg, wachtende op het einde van de oorlog en de terugkeer van haar papa. Ondertussen zit ze uren op het bankje aan de kant van de zandweg tegenover de herberg. Daar luistert zij naar de geluiden uit de velden en uit de herberg. Op een dag deelt zij het bankje met iemand met een voor haar onbekende geur. De geur van gebrande noten. Het is een zwarte soldaat die ervan droomt om snel weer bij zijn vrouw en zoon te zijn in Afrika. In stilte zitten zij naast elkaar. Zo ontstaat een intense en warme relatie tussen het meisje en de soldaat. Tot de soldaat op een dag niet meer opdaagt. Net op de dag dat het meisje voor hem een brood heeft gebakken…

Deze intimistische novelle valt op in zijn eenvoud. Het geeft een andere kijk op de eerste wereldoorlog via de problematiek van de zwarte soldaten die werden ingezet als ‘kanonnenvlees’. Maar meer nog schetst het een mooi beeld van een niet voor de hand liggende relatie in een wereld die ‘in brand staat’ en waar wantrouwen, vooroordelen en angst centraal staan.
Sax bouwt het verhaal gestaag op vanuit de beide standpunten, om beurten in korte hoofdstukjes. Eerst schetst zij, traag en intens, een mooie ontwikkeling van de (aftastende) relatie, waarna het verhaal in een stroomversnelling komt als het meisje op zoek gaat naar de soldaat. In het eerste deel is de dreiging voortdurend aanwezig maar overheerst de warmte. In het tweede deel wordt de dreiging reëel en overheersen ellende en miserie. Om uiteindelijk te eindigen in schoonheid.
Dit alles in een sober maar weloverwogen taalgebruik. De ontmoetingen of gebeurtenissen die het verhaal doen voortgaan lijken soms wat érg toevallig en weinig geloofwaardig, maar je neemt het voor waar aan omdat je ook als lezer wil dat dit mooi afloopt. Dit alles wordt treffend geïllustreerd door bruinige illustraties die perfect de beklemmende sfeer weergeven van de oorlog. Ze plaatsen de kijker in de positie van voyeur. Deze fotografische schilderijtjes van De Bode zijn al even sober en intimistisch als het verhaal zelf.
Dit boekje is uiterst zorgvuldig vormgegeven door Dries Desseyn. Het kleine formaat, de gekleurde pagina’s naargelang wiens standpunt we lezen, de compositie van tekst en tekeningen, alles is doordacht geconcipieerd tot een te koesteren kleinood.

Eric Vanthillo - mei 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Aline Sax   

Illustrator
Ann De Bode   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2013

ISBN
9789058388421

Aantal pagina's
86

Prijs
€14,50