Het meisje dat nevel weefde

aanrader Coverafbeelding van: Het meisje dat nevel weefde

Trefwoord(en)
missen
ouders
echtscheiding
verdriet
terugkeren

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Elke dag vangt Roos nevels in haar netten. Daarvan spint en weeft ze windschermen, nevelsluiers, mistgordijen, en nog veel meer verhullende stoffen. Iedereen heeft wel iets om te bedekken of te verstoppen, en zo verspreidt zij een dichte sluiter van mist over heel het land. Tot de dag dat zij een brief krijgt. Een brief van haar papa die zij lang niet meer gezien heeft na de scheiding van haar ouders. Papa komt terug. En opeens loopt het hart van Roos vol zonneschijn…

Dit tedere verhaal pakt je als lezer/kijker helemaal in. Door de tekst, door de illustraties én door de vormgeving.
Het verhaal wordt nauwgezet opgebouwd naar een meer dan bevrijdende climax toe en wordt verteld met zuinige woorden die je traag leest. Je proeft ze als het ware. En zo kruipen zij onder je lijf en leden. Je voelt nergens dat het hier om een vertaling gaat. Goeminne heeft de gevoelige woorden mooi naar haar hand gezet.
De illustraties zijn al even poëtisch als de tekst. Docampo schildert en tekent intense prenten in zachte kleuren die de realiteit overstijgen. Het voelen overheerst en tegelijkertijd verwonder je je voortdurend over zoveel schoonheid. Knap hoe de kleuren alomvattend zijn in het bepalen van de sfeer. Hoe het immense grijs plaats maakt voor bevrijdend geel.
Dries Desseyn toont zich weer van zijn beste kant en geeft dit geheel de juiste vorm die het verdient. De gele schutbladeren, de luchtige manier hoe hij de tekst verspreidt over de tekeningen heen, maar vooral: de bedrukte tussenpagina’s in transparant kalkpapier die het geheel letterlijk gelaagd maken. Dit creëert een extra dimensie in het verhaal die het voelen nog versterkt.
Een geheel dat bewondering afdwingt en dus zonder twijfel een absolute aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Agnès de Lestrade

Illustrator
Valeria Docampo   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2019

ISBN
9789462914148

Aantal pagina's
48

Prijs
€22,50


Vertaald uit
Frans

Originele titel
La fileuse de brume

Vertaler(s)
Siska Goeminne