Het meisje dat naar de sterren luisterde

Coverafbeelding van: Het meisje dat naar de sterren luisterde

Trefwoord(en)
draken
weeskinderen
fantasie
bedrog
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Ooit was Steenvallei een fijn dorp, tot de bibliotheek afbrandde door het vuur van een draak. Sindsdien hadden de mensen geen tijd meer voor elkaar en werd iedereen steeds onvriendelijker. De burgemeester was verkozen omdat hij beweerde een drakendoder te zijn. En omdat iedereen die met hem sprak hem alleen maar kon bewonderen. Tot er een halfreus naast het dorp kwam wonen. Die was zo gelukkig dat ze daar kon wonen, dat ze elke nacht stiekem groenten en gebak uitdeelde in het dorp. Iedereen was daar blij mee, maar niemand wist waar het vandaan kwam of sprak erover. Ook de inwoners van het weeshuis niet. Daar krijgt het oudste meisje op een dag te horen dat ze na haar verjaardag het weeshuis zou moeten verlaten. Daar wordt ze erg bang voor. Maar wanneer een van de andere meisjes verdwijnt, wordt al snel de halfreus beschuldigd. Ook al heeft die het verzwakte weggelopen meisje verzorgd en weer naar huis gebracht. Het hele dorp komt in opstand tegen de halfreus, aangestookt door de burgemeester. Gelukkig zijn er nog de andere weeskinderen, die er toch in slagen om dorpsbewoners om te praten. En duidelijk te maken dat de burgemeester helemaal niet is wat hij beweert te zijn…

Dit boeiende en spannende verhaal bevat zoveel elementen dat het moeilijk is om een korte samenvatting te geven. Want het heeft te maken met draken die zich kunnen vermommen, met halfreuzen die eenzaam zijn, met een dorpsgeschiedenis, met een weeshuis vol kinderen met bijzondere eigenschappen en met een rots in het dorp die verleden en toekomst verbindt en verhalen kan tonen aan wie hem aanraakt.
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende standpunten: de rots, de weeskinderen, de dorpsbewoners, de burgemeester en de halfreus. Daardoor bekijkt de lezer de gebeurtenissen vanuit verschillende invalshoeken, wat soms gevoelens oproept van verwondering, of onmacht, of schrik voor wat een ander personage te wachten staat. Maar vooral spanning en zin om snel verder te lezen om te weten hoe dit verder afloopt.
Dit boek laat je ook nadenken over hoe beïnvloedbaar een mens kan zijn. De mooie woorden van de burgemeester maken indruk, ook al is er niets van waar. Er is ook veel aandacht voor het helpen van elkaar en daar samen blij om zijn. Wat de halfreus steeds stiekem doet, uitdelen wat ze heeft, wordt door niemand voortverteld. Tot er uiteindelijk iemand reageert en het hele dorp weer alles met elkaar deelt. Ook het belang van verhalen vertellen, boeken en een bibliotheek krijgt veel aandacht. Want daar is alle ellende begonnen, bij het afbranden van de bibliotheek. Uiteindelijk vinden de dorpelingen hun geluk terug, en ook verhalen en boeken.
Een fantasievol en spannend verhaal, met fascinerende personages!

Mik Ghys - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Kelly Barnhill   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2022

ISBN
9789025883058

Aantal pagina's
407

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Ogress and the Orphans

Vertaler(s)
Sandra C. Hessels