Het meisje dat met beren praatte

Yanka woont bij Mamotsjka die haar als klein kind in het bos vond bij een berenhol. Yanka voelt zich niet echt opgenomen in het dorp. Ze is groot en bijzonder sterk voor haar leeftijd. Het bos achter het dorp heeft haar altijd aangetrokken. Na een vreemd gebeuren, loopt Yanka het bos in, op zoek naar haar afkomst. Het wordt een lange reis met bijzondere ontmoetingen.

Dit lang uitgesponnen verhaal neemt de lezer mee naar een ietwat sprookjesachtige omgeving ergens ver weg in uitgestrekte bossen in een Russisch aandoende omgeving. Dit wordt nog versterkt door het gebruik van typische woorden en namen uit die streek.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Yanka. Het hele verhaal is eigenlijk een zoektocht naar identiteit, het aanvaarden van de eigen persoonlijkheid en de sterkte van het samenwerken. Maar ook van de vloek van te veel te willen. De auteur doet dit door al deze elementen te verweven in de dingen die Yanka meemaakt of doet. In het verhaal staan ook heel veel ‘sprookjes’ die door personages verteld worden. ‘Sprookjes’ die allemaal verband houden met het verleden van Yanka en de gebeurtenissen.
Het verhaal bevat heel veel fantasie. Sprekende dieren, een vuurspuwende draak, een magische boom en nog meer. Er is ook een levend huis op kippenpoten dat een erg bijzondere rol speelt. Het verwijst naar de Slavische mythologie van Baba Jaga al is de Jaga in dit huis heel wat vriendelijker dan in de sage. Het is nog maar de vraag of de jonge lezer deze sage kent, of later zal herkennen. Er is dus een zekere gelaagdheid in het verhaal die onderhuids aanwezig is.
Het verhaal vraagt wel wat doorzetting van de lezer. De spanningsboog is niet altijd even sterk en de vele sprookjes die allemaal met elkaar verband houden, maken het verhaal vrij ingewikkeld.
Uitgebreid verhaal over de zoektocht van een meisje naar haar afkomst.

Pol Van Damme - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Sophie Anderson   

Illustrator
Kathrin Honesta   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2020

ISBN
9789021421605

Aantal pagina's
371

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Girl Who Speaks Bear

Vertaler(s)
Pauline Michgelsen