Het meisje dat door India fietste
Wanneer India in lockdown gaat omwille van het Coronavirus zijn Joyti en haar vader 1200 km van huis. Net als andere arbeiders in de grote stad zitten ze van de ene dag op de andere zonder geld maar met zich opstapelende rekeningen. Als ze ook de huur van hun kamer niet meer kunnen betalen, bedenkt Joyti een waanzinnig plan. Ze zal haar vader, die herstellende is van een werkongeval, achterop haar gammele fiets naar huis brengen. 1200 km ver!
Een waargebeurd verhaal dat zich nog heel recent afspeelde, het is niet makkelijk te vinden. Ook niet makkelijk om te schrijven trouwens, aangezien alle gebeurtenissen nog zo recent zijn en de betrokken partijen springlevend. Een voordeel is dan natuurlijk wel dat een auteur contact kan hebben met haar hoofdpersonages en hen vragen kan stellen. En dat laatste deed journaliste Aletta André. Ze benutte de kans om met Joyti te spreken ten volle en slaagt er mede daardoor in een erg realistisch en correct beeld te schetsen van het leven als Indiaas meisje tijdens de Coronapandemie. Dingen als meisjes die niet naar school mogen, op erg jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden en je eigen toekomst niet mogen bepalen, lijken voor veel lezers iets van lang geleden maar André laat zien dat niets minder waar is. Joyti (geboren in 2005) is één van die meisjes die opgroeien in een vrouwonvriendelijke maatschappij. Maar meer nog dan dat is Joyti één van die sterke meisjes die besluiten hun leven te leven zoals ze zelf willen, ondanks alle beperkingen die ze omwille van hun geslacht het hoofd moeten bieden. En hoewel een belangrijk thema in het boek de Coronapandemie is en wat de lockdown in India teweegbracht, is de kracht van meisjes zoals Joyti de ware boodschap van Het meisje dat door India fietste. Het beeld dat wij als Westerse lezer vaak van India hebben wordt niet geheel ontkracht: Joyti, die tot de laagste kaste behoort, is arm, woont in een klein dorpje en krijgt weinig kansen in het leven maar wat vaak vergeten wordt in ons eenzijdige beeld van ‘de ander’, is dat die ‘ander’ een persoon is met dromen en vechtlust. En dat Joyti van aanpakken weet, kan niet ontkend worden. Hoewel haar verhaal uniek en bijzonder is, besteedt André ook aandacht aan andere mensen die dezelfde tocht huiswaarts maken.
Het meisje dat door India fietste opent de ogen voor het leed dat jonge meisjes nog steeds berokkend wordt, maar doet vooral beseffen wat deze jonge vrouwen allemaal in hun mars hebben.
Mathilde Lemm - juni 2022
Auteur
Aletta André
Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff
Jaartal
2021
ISBN
9789024595617
Aantal pagina's
223
Prijs
€16,99