Het meisje dat de maan dronk

Coverafbeelding van: Het meisje dat de maan dronk

Trefwoord(en)
magie
familie
draken
heksen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

In het Protectoraat, ook de Stad van Verdrietigen genoemd, wordt elk jaar een kind geofferd aan de Heks in het bos. Tijdens een ritueel wordt de baby in het bos achtergelaten. De Ouderlingen die dit ritueel uitvoeren, geloven al lang niet meer in een heks. Ze denken dat wilde dieren de baby’s opeten. Maar Xan, een oude, wijze vrouw die in het bos woont, haalt de baby’s op en brengt ze naar de andere kant van het woud, naar een stad waar het kind liefdevol wordt opgevangen en opgevoed. Maar op een nacht, wanneer ze net een baby gered heeft, kan Xan niet voorkomen dat die zoveel magie van de maan binnenkrijgt, dat ze zelf magie wordt. Xan besluit de baby zelf te houden en haar Luna te noemen. Al snel blijkt dat Luna te pas en te onpas magie gebruikt zonder het te beseffen. Xan besluit die magie op te sluiten tot Luna 13 jaar wordt. Pas dan zal ze de magie opnieuw kunnen gebruiken.
Ondertussen zit de echte moeder van Luna opgesloten in een toren in het Protectoraat. Ze wordt langzaam gek maar blijft geloven dat haar dochter leeft. En Anteen, een jongeman die in opleiding was bij de Ouderlingen, geeft er zijn ontslag omdat hij dat jaarlijkse offer barbaars en onnodig vindt. Wanneer zijn eigen kind geofferd zal moeten worden, neemt hij een moedig besluit: hij wil de heks doden.

De lezer volgt alle personages tijdens het opgroeien van Luna. Dat gebeurt in een fantasievolle, magische omgeving bij Xan, een kleine draak en een moerasmonster. Zo vormen ze een eigenaardige maar zeer gelukkige familie. Parallel lopen de verhalen van Luna’s moeder en van Anteen. Wanneer Luna bijna 13 wordt, komen alle verhalen samen. Al die personages worden naar elkaar toegetrokken en zullen zorgen voor een nieuwe toekomst. En voor nieuwe volksverhalen, want tussen de belevenissen van de personages door krijgt de lezer ook oude verhalen te horen. Die kunnen ze dan combineren met wat ze ondertussen al weten over Xan, de draak en het monster.
Luna is een levenslustig meisje, hartveroverend. Daarnaast staat Xan, de oude en wijze vrouw die wil proberen Luna’s magie onder controle te houden. Ze heeft het beste voor met Luna en krijgt hulp van het draakje en het monster, beide zeer goedhartig. Ook Anteen is de goedheid zelve, hij kan niet tegen het onrecht van de offers en is sterk genoeg om zelf zijn ontslag te nemen bij de Ouderlingen. Zijn vrouw Etina heeft een sterk karakter en schiet onmiddellijk in actie wanneer het nodig is. Al deze sterke personages zorgen mee voor een boeiend verhaal, spannend en fantasievol.
Een spannend en aantrekkelijk magisch avontuur.

Mik Ghys - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Kelly Barnhill   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2018

ISBN
9789025874469

Aantal pagina's
343

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Girl Who Drank The Moon

Vertaler(s)
H.C. Kaspersma