Het meer dat verdwijnt

Coverafbeelding van: Het meer dat verdwijnt

Trefwoord(en)
natuur
mysteries
grootvaders
vakantie
Ierland

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Paddy Donnelly, de tekenaar en schrijver van dit verrassende prentenboek, baseerde het verhaal op zijn eigen ervaringen, zo lezen we in een uitvoerig nawoord. Zijn liefde voor de natuur en verhalen kreeg hij mee tijdens zijn opgroeien aan de noordkust van Ierland. Het mysterieuze meer uit dit boek bestaat er echt. Het ligt dicht bij Ballycastle en loopt af en toe leeg om zich later weer te vullen met vers water. Verschillende theorieën verklaren het fenomeen. En blijkbaar zijn er op aarde nog meer meren die af en toe ‘verdwijnen’. Een fascinerend fenomeen dat inspireerde voor dit al even betoverende prentenboek vol fantasie en warme tederheid.
Daarin logeert de immer nieuwsgierige Meara bij haar opa, die met Cara, zijn otter, aan het Loughareema-meer woont. Telkens als het meer leegloopt is Meara verbaasd. Haar opa verzint vele antwoorden vol fantasie over het leeglopen van het meer: de wol van zwemmende schapen slurpt al het water op, narwals en zeemeerminnen doen het meer leeglopen, het meer bevriest tot ijsblokjes die de reus gebruikt in zijn drankjes, enzovoort. Meara vind de verhalen wel leuk, maar gelooft er geen snars van. Zij gaat zelf op onderzoek uit. Uiteindelijk neemt opa haar mee op een tocht naar de top van de berg. Van daaruit, gewapend met een verrekijker, ontdekken ze de waarheid van het leeglopen…

Het verhaal houdt je in zijn ban. Je gaat als lezer/kijker mee op zoek met Meara naar de oorzaak van het natuurfenomeen, terwijl de intense relatie tussen opa en kleindochter je verwarmt. Zo gaan fictie en non-fictie hand in hand.
De tekst is eenvoudig en laat zich lekker voorlezen.
De paginagrote prenten vol kleur tonen de natuur in al zijn pracht, terwijl de toegevoegde fantasie je verbeelding volop prikkelt.
Een origineel verhaal dat verbaast en je nieuwsgierig maakt. Een warme ode aan de natuur en zijn bijzondere mysteries. 

Eric Vanthillo - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Paddy Donnelly   

Illustrator
Paddy Donnelly   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2021

ISBN
9789024598847

Aantal pagina's
38

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Vanishing Lake

Vertaler(s)
Dolf Jansen