Het luisterhout

Ardin woont bij zijn oom Fos omdat zijn ouders zijn verdronken bij een grote overstroming. In de timmerwerkplaats van zijn oom vindt hij een bijzonder stuk hout. Het lijkt alsof hij er een gewei in ziet. Die nacht staat er een zwart hert in de tuin. Het dier neemt Ardin mee naar de overkant van de rivier, naar het eiland waar het magische Schemerwoud ligt. Stukje bij beetje ontrafelt Ardin de geheimen rond zijn overleden vader en het zeldzame luisterhout. En zijn nichtje Edda …

Dit tijdloos verhaal neemt de lezer mee naar een kleine besloten gemeenschap aan de oever van een rivier waar een mysterieus eiland in het midden een aantal geheimen bevat.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Ardin. Net als Ardin is de lezer geïntrigeerd door het geheimzinnige hout en het vreemde bos op het eiland. Ardin wordt beschreven als een eerder brave, volgzame jongen die ook gepest wordt door een oudere neef, waar hij niet tegenop kan. Maar doorheen het verhaal en na een aantal gebeurtenissen evolueert hij naar een doorzetter die zich niet laat tegenhouden. Hij is vastbesloten om het geheim van zijn vader te achterhalen.
In het begin is het gewoon een realistisch verhaal, tot het zwarte hert opdaagt. Dan beginnen er  magische elementen in het verhaal te sluipen.
Het verhaal leest makkelijk en de auteur gebruikt ook een mooie beeldtaal om dingen te verwoorden. Het lijkt op een sprookje waarbij in eerste instantie veel verkeerd loopt en er heel wat narigheid gebeurt. Waarna het tij in gunstige zin keert en het verhaal een wensvervullend einde kent.
Mooi verwoord verhaal met een originele plot. Beslist het lezen waard.

Pol Van Damme - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Jeanet Kingma   

Illustrator
Myriam Berenschot   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2024

ISBN
9789044852264

Aantal pagina's
259

Prijs
€20,95