Het lied van de spreeuw

Coverafbeelding van: Het lied van de spreeuw

Trefwoord(en)
vogels
natuur
schoonheid
zingen
vriendschap

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Dit opvallende, artisanaal ogende prentenboek is bijzonder. De cover met de linosnede van een spreeuw op een tak in zwart met enkele gouden details en dit alles op bruin karton trekt meteen je aandacht en maakt je nieuwsgierig naar de inhoud ervan.
Het boek wordt, naast de spreeuw, bevolkt door vele andere dieren zoals een pauw, een roodborstje, een specht, een uil, een ijsvogel, zwaluwen, eenden en nog andere spreeuwen. De spreeuw wil een lied zingen om al het mooie om hem heen te prijzen. Daarom heeft hij zijn vrienden nodig. Zij moeten hem vertellen waarover hij moet zingen. Over de bomen (volgens de specht), over de nacht (volgens de uil), over het water (volgens de ijsvogel), over de bloemen (volgens het roodborstje), enzovoort. Tot slot zingt de spreeuw zijn lied, en alles komt erin voor. “Als je goed luistert, dan hoor je het. Als je goed kijkt, dan zie je het.

De maker van al dit moois is duidelijk begaan met de natuur. Haar grootse prenten zijn linosneden in zwart en wit, waar zij steeds goudgele details aan toevoegt. Zo gutst en drukt zij dieren met vele details die je meteen herkent uit de realiteit. Dit in grootste decors die het geheel perfect kaderen.
De sobere tekst bij dit alles is een even grote ode aan de natuur. Met licht poëtische woorden beschrijft de auteur de dialogen tussen de dieren. Het is meteen duidelijk dat iedereen de natuur met veel liefde omhelst en dat zij deze liefde willen uitdragen.
Een opzet waar de maker van dit boek helemaal in slaagt.
Misschien heeft dit boek een kleine duw nodig om het bij kinderen te lanceren, maar het plezier daarna zal des te groter zijn. En er zal een wereld voor hen open gaan die be- en verwondering afdwingt. Doen dus!

Bekroond met een Zilveren Penseel 2022.

Eric Vanthillo - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Octavie Wolters   

Illustrator
Octavie Wolters   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2021

ISBN
9789021681924

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,99