Het licht van Lorelei

Op het eiland Terschelling leven twee groepen mensen: de Skylgers en de Angelen. De Skylgers zijn de oorspronkelijke bewoners terwijl de Angelen zich op het eiland hebben gevestigd en er de plak zwaaien. Zij zijn de enigen die elektriciteit hebben en mogen gebruiken dankzij het heilige Vuur van Brandarius. Terwijl de Skylgers eerder in armoedige omstandigheden moeten leven. Maar er broedt wat onder de Skylgers.  Er zijn namelijk Sirenes die in de zee leven en mensen in zee lokken waarna die mensen voorgoed verdwijnen. Enkel het Vuur van Brandarius in de vuurtoren houdt de Sirenes op afstand. En dat is in handen van de Angelen.

Het verhaal speelt zich af in een andere dimensie dan de realiteit. Een aantal elementen zijn uit de realiteit herkenbaar zoals het eiland Terschelling, namen van dorpen en wegen, de vuurtoren en het evenement Oerrol. Maar daarmee houdt die realiteit zo goed als op.
Het verhaal wordt in drie stukken verteld die chronologisch op elkaar volgen. Elk stuk van het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van telkens een ander meisje. Een Skylgermeisje, een Angels meisje en een bijzonder meisje dat er eigenlijk niet had mogen zijn. Elk van hen kijkt vanuit haar eigen achtergrond naar de gebeurtenissen op het eiland en reageert er op.
Enkele korte stukjes in een ander lettertype zijn vanuit andere personages geschreven. Het wordt niet aangegeven wie die personages zijn. Dat wordt pas duidelijk als de lezer zich ver genoeg in het verhaal heeft gelezen.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel genoeg op om de lezer geboeid te houden. Ook de gevoelens en gedachten van de meisjes worden uitgebreid verwoord.  Doordat het verhaal vanuit het standpunt van meisjes wordt verteld en jongens minder prominent in het verhaal voorkomen (al zijn ze wel belangrijk voor het verhaal) kan het boek mogelijk meer meisjes aanspreken. Tussen de regels door kan de lezer er ook intermenselijke relaties in terugvinden, het aanvaarden van anders geaard zijn enzoverder. Ook de namen van een aantal personages zijn doordenkertjes.
Enkele gebeurtenissen komen toch ietwat bevreemdend over bij de lezer. Het vervoer van energie vanuit Terschelling naar het vasteland bijvoorbeeld. of de echte reden waarom de burgemeester zich zo strak aan de bestaande regels houdt. Die is niet echt geloofwaardig te noemen.
Een hele brok leesvoer die de lezer heel wat ontspanning en leesplezier kan bezorgen. Zeker als hij/zij met vakantie is (op Terschelling bijvoorbeeld).

Pol Van Damme - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Jen Minkman   

Uitgeverij
Imagine   


Jaartal
2019

ISBN
9789463334679

Aantal pagina's
462

Prijs
€17,50