Het levende hoofd

Coverafbeelding van: Het levende hoofd

Trefwoord(en)
fantasie
jezelf zijn
magie
avontuur
hoofd

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

In het huis van Alsinha, de oude vrouw, leefde haar kleinzoon – die de gedaante had van een kaal hoofd zonder meer – en een pratende gekko. Dank zij de toverkrachten van de gekko kreeg het hoofd op een dag niet alleen lange, zwarte haren en 3 witte veren, maar ook stokachtige benen en armen. Toen ontsnapte het hoofd uit de slaapkamer en ontdekte het samen met de gekko de wereld daarbuiten. Op de begraafplaats ontmoetten ze de professor die hen mee naar de universiteit nam. En daar startte een spannend avontuur vol gevaren en mysterieuze gebeurtenissen.
In een 2de hoofdstuk leren we Alsinha beter kennen en de voorgeschiedenis van Guillermo, want zo noemde zij haar kleinzoon die ze jaren verborgen hield voor de buitenwereld.
In het 3de hoofdstuk zijn de drie op de vlucht en eindigt het meer dan verrassende verhaal op een magisch en imposant maar tegelijkertijd teder einde.

Het was een hele tijd – zo’n 15 jaren lang – stil rond de gekende en vaak bekroonde auteur van o.a. ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’, maar nu is er dit verhaal vol fantasie en een flinke dosis verwondering. Pelgrom schrijft met vlotte pen een haast betoverend verhaal dat je niet loslaat tot aan het meer dan verrassend einde. De relatie tussen de 3 hoofdpersonages die elk een hoofdstuk toegewezen krijgen, is intens en onvoorwaardelijk. Deze drie-eenheid moet het opnemen tegen de ‘boze buitenwereld’ die uit is op het zich toe-eigenen en bezitten. Als lezer heb je een ongelofelijke sympathie voor dit trio en ervaar je de waanzin van ‘de massa’ om hen heen. Herkenbaar in het echte leven, hoewel het verhaal de realiteit op een magische wijze ver overstijgt.
Sylvia Weve versterkt de betoverende toon van het verhaal met al even imposante prenten in duistere tinten die meer doen vermoeden dan wat je ziet. Alsof zij scènes uit het verhaal plukt en die voorziet van associatieve beelden die je eigen verbeelding prikkelen. Zo ‘verbreedt’ zij die scènes tot soms haast mythische proporties, waarbij zij erg zuinig is met concrete (beeld)info.
De geslaagde samenwerking van dit duo, samen met de puike vormgeving door Steef Liefting, maakt van dit bijzondere leesboek een ‘must have’ voor jongeren vanaf 10 jaar tot en met volwassenen die nog openstaan voor verwondering en magie.

Eric Vanthillo - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Els Pelgrom

Illustrator
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2022

ISBN
9789024597277

Aantal pagina's
200

Prijs
€19,99