Het leven van een allerbeste vriend: Logboek van Theo Thorbecke

Coverafbeelding van: Het leven van een allerbeste vriend: Logboek van Theo Thorbecke

Trefwoord(en)
dagboek
vriendschap
humor

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Iedereen kent Bram, het hoofdpersonage  uit de populaire reeks ‘Het leven van een loser’. Zijn beste vriend Theo wou graag net als Bram een dagboek maken. Natuurlijk gaat het ook over Bram, want dat is Theo’s beste vriend. Theo vertelt over zichzelf, zijn ouders en over zijn belevenissen met Bram. Theo is duidelijk veel te vriendelijk en behulpzaam, want als je leest wat Bram hem allemaal laat doen, krijg je medelijden met Theo. Zo laat Bram hem allerlei klusjes opknappen die hij eigenlijk zelf zou moeten doen, en beloont Theo dan met een getekende ‘brave jongens prijs’. Waar Theo erg fier op is en er een verzameling mee start. Tot Bram hem zegt dat de brave jongens prijs niets meer waard is en een puntensysteem bedenkt met ‘zoetjes’. Waardoor Theo nog steeds klusjes doet voor Bram om zoetjes te verzamelen.
Bram wil ook steeds gebruik maken van de kennis van Theo tijdens een toets in de klas. Hij bedenkt er zelfs een ingewikkeld spieksysteem voor, dat natuurlijk slecht afloopt voor allebei. En als Theo een keer komt logeren omdat zijn ouders weg moeten, verdeelt Bram de kamer in twee waarbij ze niet op elkaars helft mogen komen. Erg lastig als de deur naar de gang en de badkamer in de andere helft staat.

Dit dagboek van Theo geeft een heel negatief beeld van Bram, iets dat toch nog niet zo tot uiting is gekomen in zijn eigen ‘Het leven van een loser’-reeks. Bram is lui, bespeelt zijn vriend en maakt hem vanalles wijs als het maar in zijn eigen voordeel is. Theo is de goedheid zelve, en erg naïef. Waardoor hij alles gelooft wat Bram vertelt, want dat is toch zijn beste vriend? Je idee over deze vriendschap krijgt in ieder geval een grote deuk. Tijdens het lezen groeit je verontwaardiging en krijg je steeds meer sympathie voor Theo. Zijn verslag van alle gebeurtenissen is grappig door zijn eenvoud en naïviteit. En uiteraard werd het geheel weer voorzien van veel illustraties, die alle situaties nog wat dikker in de verf zetten.
Een verhelderend verhaal over een ongewone vriendschap.

Mik Ghys - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Jeff Kinney   

Illustrator
Jeff Kinney   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2019

ISBN
9789026150111

Aantal pagina's
224

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Diary of an Awesome Friendly Kid

Vertaler(s)
Hanneke Majoor