Het laatste jaar
Als Nate naar de zesde klas gaat, wordt hij gescheiden van zijn beste vriend en ziet die Nate niet meer staan. Thuis heeft Nate het niet breed. Hij zorgt voor zijn kleinere broertjes terwijl zijn moeder naar de bingo gaat of met de buurvrouw drank verstouwt. Als zijn jongste broer op een nacht met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht, lijkt de wereld helemaal in te storten voor Nate. Hij heeft enkel nog zijn schrift waarin hij met woorden zijn gevoelens kwijt kan. En gelukkig is er ook nog Caleb die naast hem zit in de klas. En Joshua, zijn meester die hem moed inspreekt.
De auteur heeft dit schitterende verhaal op een heel bijzondere manier vorm gegeven. Het verhaal wordt niet gewoon verteld in zinnen. Dikwijls staan er enkel een paar woorden, worden stukjes herhaald, staan de zinsdelen verder uit elkaar of woorden onder elkaar … Door deze werkwijze creëert de auteur een heel aparte sfeer. De lezer wordt in het verhaal gezogen en ondergedompeld in de wereld van Nate. Er zijn zo goed als geen aparte hoofdstukken, het verhaal gaat steeds verder. Met een stukje in een vettere en grotere letter bovenaan de pagina waaronder dan het verhaal – of een bepaald stukje ervan – verder gaat. Soms maar enkele zinnen of delen ervan. Alsof de lezer meeleest in het dagboek van Nate.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Nate, in de ik-vorm. De lezer zit dus mee in het hoofd van Nate. Dialoogzinnen staan telkens cursief gedrukt, zonder aanduiding wie ze zegt. Dat wordt duidelijk door de omringende tekst.
Nate kijkt, als woordkunstenaar, heel anders naar zijn omgeving dan de meeste anderen, intenser en dieper. Net als zijn vriend Caleb die de dingen in beeld omzet, terwijl Nate dat in woorden doet.
Een aantal heel fijne, soms grijzige, lijnillustraties maken het verhaal nog sterker.
De auteur heeft zijn inspiratie gehaald bij David Almonds ‘De schaduw van Skellig’. Dat verhaal speelt ook een belangrijke rol in dit boek. Er komen gelijkaardige thema’s aan bod, die de auteur op zijn eigen manier verwoord heeft. Een tip om dat boek ook te (her)lezen.
Heel speciaal vormgegeven verhaal dat de lezer niet onberoerd laat. En waaruit de (helende) kracht van het woord en van het beeld duidelijk naar voren komt.
Elke zesdeklasser zou herkenbare situaties uit het boek kunnen halen.
Elke zesdeklasser zou dit boek moeten lezen!
Een absolute en bijzonder sterke aanrader!
Pol Van Damme - februari 2025
Auteur
Matt Goodfellow
Illustrator
Joe Todd-Stanton
Uitgeverij
Volt
Jaartal
2025
ISBN
9789062224012
Aantal pagina's
285
Vertaald uit
Engels
Originele titel
The Final Year
Vertaler(s)
Willem Jan Kok