Het kostbare leven van Lonny Quicke

Coverafbeelding van: Het kostbare leven van Lonny Quicke

Trefwoord(en)
eenoudergezin
samenleving
anders zijn
verzet

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Lonny Quicke is een ‘Leefling’. Hij heeft een levensreddende gave. Wanneer een stervend wezen in de buurt is, voelt hij zo’n sterke drang om het te redden, dat hij die onmogelijk kan weerstaan. Maar daarvoor raakt hij telkens een beetje van zijn eigen levenstijd kwijt. Daarom woont hij met zijn familie in het bos, ver van de stad. Op een dag gaat Lonny, samen met zijn broertje, mee met Allison, een vrouw uit de stad waarvoor Lonny en zijn familie werken. Maar is dat wel een goed idee?

Het verhaal speelt zich af ‘ergens’ in en om een niet bestaande stad in Engeland, Farstoke. De bijzondere gave van Lonny maakt hem erg kwetsbaar voor veroudering. Om Lonny te beschermen leeft hij met zijn familie ver weg van de bewoonde wereld. Er zijn verhalen over ‘leeflingen’, legendes van lang geleden. In het stadje Farstoke wordt jaarlijks een festival gevierd ter ere van een bijzondere leefling die er ooit geleefd heeft.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lonny, in de ik-vorm. De lezer ervaart zijn wereld daardoor door zijn ogen. Hoe hij die drang ervaart als er een wezen in zijn omgeving stervend is. Wat hij voelt bij het gemis van zijn moeder die hij enkel kent via een fotoalbum. Hoe hij reageert op zijn kleine broertje Mug en zijn vader. En vooral hoe bevrijd hij zich voelt als hij zich kan losrukken uit het bos waarin hij leeft.
Toch zitten er enkele onduidelijkheden in het verhaal die niet uitgeklaard worden. Zoals de manier waarop er in de stad het festival van de Leeflingen wordt gevierd. Of zijn broertje die er als leefling staat afgebeeld. Ook de houding van de vader tegenover zijn zoons roept toch wel vragen op. De familie leeft erg in armoede in het bos, ook al om een onduidelijke reden. En is de opa van Lonny echt de opa?
Daarnaast leest het verhaal wel erg vlot, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op en komen de dialogen tussen de personages realistisch over.
Net als ‘Middelkind’ – van dezelfde auteur – een intrigerend verhaal dat de verwachtingen helaas niet helemaal waar maakt.

Pol Van Damme - oktober 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Kirsty Applebaum   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2022

ISBN
9789021683386

Aantal pagina's
229

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Life and time of Lonny Quicke

Vertaler(s)
Annelies Jorna