Het kompas
Trefwoord(en)
jeugdbeweging
zeilen
gevaar
zoektochten
waargebeurde verhalen
Genre
leesboek
Vanaf
12 jaar
Londen 1950. Een groepje zeescouts maakt zich klaar om met hun roei-/zeilboot een tocht te maken over het Kanaal naar Calais. Op het laatste moment kan Davey niet mee wegens acute buikkrampen. Tegen de tijd dat zijn vrienden weer kunnen aankomen, staat hij als eerste op de uitkijk. Maar de boot lijkt vertraging te hebben. Een dag later staat hij er weer en met hem nog meer scouts en ouders. Het bootje is er nog steeds niet. De twijfel slaat toe. Wat is er gebeurd?
De auteur heeft dit waargebeurde verhaal geschreven om de jongeren van nu een beeld te geven hoe een groepje jongeren aan een tocht begint en de achterblijvers niet weten hoe de tocht verloopt. In deze tijden van internet en GSM is het nauwelijks te geloven dat de mensen in die tijd afhankelijk waren van andere communicatiemiddelen om informatie in te winnen. Slechts hier en daar was er een (vaste) telefoon. Enkel officiële instanties als politie en havenautoriteiten hadden iets meer mogelijkheden.
Het verhaal is geschreven vanuit het standpunt van Davey, die noodgedwongen moest achterblijven, in de ik-vorm. De lezer leeft daardoor mee met Davey en zijn gevoelens zijn heel herkenbaar. Tijdens de dagen dat zijn vrienden hun tocht ondernemen, volgt hij hun tocht op een kaart aan zijn muur en zoekt hij in boeken naar informatie. Hij overdenkt wat zij allemaal zouden kunnen meemaken en is zelfs wat jaloers op hen. Als de boot met zijn vrienden niet terugkeert, neemt bij hem de angst en frustratie hand over hand toe. Ook schuldgevoel en onmacht omdat hij er bij had moeten zijn en het nu lijkt alsof hij zijn vrienden in de steek heeft gelaten. Op een heel mooie, goed inleefbare en gevoelige manier heeft de auteur de gevoelens van Davey verwoord.
Maar daarmee is het boek niet volledig. Er is een tweede helft aan het boek – in glanzend wit papier – waarin de auteur, samen met haar echtgenoot, op zoek gaat naar de historische achtergrond van de gebeurtenissen. Daarin krijgt de lezer een nog beter beeld van de gebeurtenissen. Heel wat fotomateriaal geeft ook visuele verduidelijking bij de teksten. Het herdenkingsmonument voor deze rampzalige tocht kunnen bezoekers van het eiland Texel ter plaatse gaan bekijken.
Bijzonder boeiend en beslist de moeite waard!
Pol Van Damme - september 2018
Auteur
Joyce Pool
Uitgeverij
Lemniscaat
Jaartal
2018
ISBN
9789047708643
Aantal pagina's
212
Prijs
€15,95