Het kleine zwarte visje

Coverafbeelding van: Het kleine zwarte visje

Trefwoord(en)
zoektochten
leren
levensles

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Een klein zwart visje is het beu om telkens in hetzelfde watertje te blijven rondzwemmen. Ondanks de waarschuwingen van de anderen, gaat hij op weg om de wereld te ontdekken. Tijdens zijn tocht leert hij vele andere dieren kennen. Die zijn niet allemaal even vredelievend. Toch zet het visje door. Hij wil de zee bereiken, maar daar loert een nog groter gevaar.

Het verhaal begint als een sprookje: “Er was eens…” Net als sprookjes niet altijd even opgewekt en vrolijk zijn en met een bepaald doel zijn geschreven, zit ook in dit verhaal meer dan alleen maar een verhaal over een moedig visje dat zich niet laat betuttelen. Het verhaal is oorspronkelijk meer dan veertig jaar geleden geschreven door een Iraans auteur die met zijn verhaal de mensen wilde wakker schudden en hen wilde aanzetten om op te komen voor hun vrijheid, ondanks de gevaren die hen bedreigden. Het visje laat zich ook niet ompraten of misleiden om niet zijn eigen weg te gaan. Het komt ook op voor anderen en zal tot het uiterste gaan om anderen te helpen. Zijn verhaal wordt van vissenoudste naar vissenkind en kleinkind doorverteld om die droom van vrijheid en moed levend te houden.
Al is het verhaal al enige decennia oud toch kan het ook nu nog zijn boodschap doorgeven. En het is ook niet direct een kinderverhaal, al werd het in die vorm uitgewerkt. Het is een klein, dun boekje met heel veel mooi verzorgde zwart-wit illustraties.
Er is wel enige leeservaring vereist om doorheen het verhaal de boodschap van de auteur te onderkennen. Net als een sprookje is het meer een voorleesverhaal.

Pol Van Damme - november 2011

Zoek op bib.be

Auteur
Samad Behrangi

Illustrator
Korneel Detailleur   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2011

ISBN
9789020998085

Aantal pagina's
67

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Iraans

Originele titel
Mahiye siahe kuchulu

Vertaler(s)
Ann De Craemer