Het kleine huis bij de rivier

Coverafbeelding van: Het kleine huis bij de rivier

Trefwoord(en)
familie
gezin
ongeval
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Joes en Amber wonen met hun families aan een dijk met een fietspad en tussen de rivier en een drukke weg. Ze spelen in de kleine tuinen, halen kattenkwaad uit, klimmen in de perenboom of fietsen in de omgeving. Op een dag rijdt een vrachtwagen recht op Joes’ slaapkamer af. Hij wordt bedolven onder het puin.

In eerste instantie lijkt het onbezorgde leventje van Joes en Amber wat op de belevenissen van Jip en Janneke. Geen spectaculaire dingen maar gewone alledaagse en heel herkenbare gebeurtenissen. De huisjes aan de waterkant worden allemaal bewoond door familie en iedereen bemoeit zich met en bekommert zich over iedereen.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur, meestal vanuit het standpunt van Joes of Amber. Maar soms ook vanuit het standpunt van één van de andere leden van de familie. Zo krijgt de lezer een beeld van alle familieleden. De wat verwarde, alleenwonende opa die zich enkel met zijn duiven en kippen bezighoudt. De oma waar iedereen altijd terecht kan. De ouders van Amber en die van Joes, waarvan de papa’s samen klusjes opknappen en de mama’s in dezelfde supermarkt werken.
Toch komt er iets meer om de hoek kijken. De mama van Joes is een Syrische vluchteling en door het ongeluk krijgt ze terugblikken naar haar geboorteland, wat haar somber maakt. De oudere zus van Amber houdt zich overal erg afzijdig, is steeds met haar smartphone bezig en krijgt een vriendje. Toch is ze er wel voor Amber en Joes als dat nodig is. Daarnaast kaart het verhaal ook de verdwijning aan van boerderijen waarin mensen generaties lang hebben gewerkt en wordt er kritiek geuit op de plaats die ‘koning auto’ nog steeds inneemt. Al gaan deze dingen in grote mate voorbij aan de twee hoofdpersonages.
De leeftijd van deze twee kinderen is niet erg duidelijk. Soms gedragen ze zich nog erg jong, ook in hun woordgebruik. Maar anderzijds gaan ze wel in hun eentje een heel eind fietsen.
De lezer ervaart het verhaal in een typisch Nederlandse omgeving, zonder dat dit specifiek benoemd wordt.
Een klein verhaal over (meestal) kleine gebeurtenissen die zich afspelen binnen de kleine gemeenschap van een familie die allemaal naast elkaar aan een waterweg wonen.

Pol Van Damme - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Selma Noort   

Illustrator
Selma Noort   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2021

ISBN
9789025881504

Aantal pagina's
199

Prijs
€14,99