Het jaar dat de wereld op zijn kop stond

Pearl, het hoofdpersonage van deze aangrijpende young adult-roman, is 15 als haar moeder overlijdt van een zwangerschapsvergiftiging. Rose, de baby en haar halfzusje, wordt gered. Dit is het begin van een turbulent jaar vol moeilijkheden, misverstanden en pogingen tot verwerking van verschillende gezinsleden met Pearl in het midden. Op het moment van het overlijden was zij met haar beste vriendin Molly naar de bioscoop. Zij heeft dus nooit afscheid kunnen nemen. Zij verwijt haar stiefvader dat hij nog een kind wilde en dus verantwoordelijk is voor haar moeders dood. Met haar halfzusje ‘de rat’ wil zij niks te maken hebben want zij is de moordenaar. Geleidelijk aan sluit zij zich ook af van haar omgeving: haar vriendin Molly, haar school, haar oma die tijdelijk bij hen intrekt, met niets of niemand wil zij zich nog binden. De enige waar zij nog ‘contact’ mee heeft is haar dode moeder die op de meest onverwachte momenten opduikt.
Het niet begrepen worden, de twijfels, de woede, het verdriet, de onbeantwoorde vragen, het afsluiten, … Pearl bevindt zich in een emotionele rollercoaster die haar dieper en dieper de ellende intrekt. Zij neemt steeds foute beslissingen en slaagt er niet in om haar leven te beheersen.
Furniss beschrijft dit alles in een realistische, geloofwaardige en vlotte stijl. In 12 hoofdstukken, de 12 maanden van het noodlottige jaar, sleurt ze je als lezer mee in de wereld van Pearl. Pagina na pagina voel je mee met haar en zou je haar willen behoeden voor alle mislukkingen. Maar net als zijzelf voel je de onmacht en de moeilijkheden om hierin te slagen.
Om het geheel lucht te geven lukt de auteur er in om in al deze ellende humor te verwerken. Een fijne humor die je steeds even doet glimlachen. De momenten van hoop zijn de persoonlijke ontmoetingen van Pearl en haar overleden moeder. Deze surrealistische momenten geven het geheel een bijzondere sfeer die origineel en gedurfd is. Tegelijkertijd geven zij aan hoe moeilijk het is voor Pearl om los te laten. Tot de laatste ontmoeting…
Deze aangrijpende roman is een debuut dat kan tellen en je doet uitkijken naar meer van deze auteur!

Eric Vanthillo - februari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Clare Furniss

Illustrator
Deborah van der Schaaf   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2014

ISBN
9789045117201

Aantal pagina's
272

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Year of the Rat

Vertaler(s)
Esther Ottens