Het huis van Hopper

Coverafbeelding van: Het huis van Hopper

Trefwoord(en)
kunst
kunsteducatie
beeldende kunst
huizen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Yvonne Jagtenberg kan verrassend uit de hoek komen en bewijzen dat ze van vele markten thuis is. Zo ook met dit persoonlijke ‘kunsteducatieve’ prentenboek, waarin je huizen bezoekt van gekende en minder gekende beeldende kunstenaars.
In de inleiding gaat ze meteen van start met een lichte variatie op Magritte: Dit is geen boek, dit is een huis. Of eigenlijk zijn het heel veel huizen. Huizen van beroemde kunstenaars waarin je welkom bent. Voor heel even of voor lange tijd, dat bepaal je zelf. Je hoeft niet aan te bellen of je voeten te vegen, de huizen hebben geen deuren.
Daarna volgen 21 huizen, op elke dubbele pagina 1.
In het huis van Hopper zie je de leegte zoals hij ze steeds schilderde en een eenzame figuur die model voor hem staat. In het huis van Morandi zie je een huis vol flessen, kruiken en vazen en ook enkele inwonende zussen, maar die schilderde hij niet. In het gele huis naast het café huurde Van Gogh vier kamers om er te schilderen. Liefst met bevriende kunstenaars maar meestal alleen. Munch woonde in een veel te groot landhuis waar hij vooral ’s nachts schilderde omdat hij zich angstig en verdrietig voelde. Zijn werken leken wel een schreeuw om hulp. En zo volgen nog vele huizen met details die de kunstenaars in een notendop situeren: Frida Kahlo, Mark Rothko, Picasso, Roger Raveel, Paul Klee, Malevich, Basquiat, Marlene Dumas, en vele anderen. Om te eindigen bij de auteur zelf met een huis boordevol beelden want, zo zegt ze zelf: Zo gaat dat met kunstenaars. Die kunnen niet leven in een huis met alleen maar een bed, een bank en een tv.
De schilderijen van Jagtenberg zijn luchtig en met vele details die elke kunstenaar typeren. Zij speelt met perspectieven en durf stijlen te mengen. Kijken, zien en voelen gaan bij haar steeds samen. Zij interpreteert de werkelijkheid op een bijzondere wijze.
Mooi hoe zij elke kunstenaar uitgebreid typeert in haar beelden, terwijl zij in de tekst telkens slechts een tip van de sluier licht.
Na al deze teken- en schilderpracht vind je achteraan nog een korte info over elke kunstenaar. Handig en leerzaam.
Dit is weer een originele en persoonlijke uitgave die bulkt van het persoonlijk engagement en de noodzaak tot maken. 

Eric Vanthillo - oktober 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Yvonne Jagtenberg   

Illustrator
Yvonne Jagtenberg   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045125831

Aantal pagina's
50

Prijs
€16,99