Het huis ontploft

aanrader Coverafbeelding van: Het huis ontploft

Trefwoord(en)
samenleven
vriendschap
delen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Gabriel is een wees. Hij woont samen met Domi, zijn oppas, in het vroegere appartement van zijn ouders. Maar het wordt te duur om daar te wonen en het appartement moet verkocht worden. Gabriel vindt dat vreselijk en probeert een oplossing te vinden. Na een paniekaanval belandt hij even in het ziekenhuis, waar hij Félix ontmoet. Die moet net met zijn vader en zijn broer hun woning verlaten en ander onderdak zoeken. Dat brengt Gabriel op een idee. Hij regelt met Félix dat ze twee kamers kunnen huren in het appartement van Gabriel, dat is toch groot genoeg. Maar gaat Domi dat een goed idee vinden?

Gabriel is een vertederend personage. Hij is een wees, opgegroeid met de goede zorgen van Domi en met thuisonderwijs. Dat maakt hem anders dan de felle Félix, die het op school moet redden met een grote mond en stevige vuisten. Toch klikt het tussen deze jongens. Ze leren elkaars leven waarderen en beginnen voorzichtig aan een ongewone vriendschap. Samen hopen ze op een betere toekomst, eentje waarbij het leven wat mooier wordt en ze een echte vriend hebben.
Het verhaal lijkt heel realistisch, door al de problemen die de personages hebben rond geld en onderdak. De oplossing van Gabriel en Félix is fantasievol, en als je verder kijkt dan het verhaal helemaal zo gek nog niet. Door samen te wonen kan je de kosten drukken en is er meer leven in je huis. Iets wat beide jongens erg lijken te waarderen: een warme thuis en een goeie vriend.
Het verhaal leest vlot en je raakt al snel zo in de ban van het verhaal dat je enorm met de personages meeleeft. Tot het einde toe blijven er wendingen in het verhaal opduiken, soms mooie, soms vervelende. Het einde blijft open. Het is aan de lezer om te bedenken hoe dit verder kan, de auteur heeft alvast heel wat aanzetten gegeven.
Een fantasievol en innemend verhaal rond samen (over)leven.

Mik Ghys - september 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Nathalie Stragier   

Illustrator
Clémence Pénicaud   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025885250

Aantal pagina's
142

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Grand Appartement Bizarre – Plein de chambres à louer!

Vertaler(s)
Sanne van der Meij